Veel mensen kiezen er bewust voor om Nederlander te worden. Daarmee kiezen ze ook voor een toekomst hier in Nederland. In de gemeente Berg en Dal hebben dit jaar maar liefst 89 inwoners de Nederlandse nationaliteit gekregen. 

Voor de meeste van deze Nieuwe Nederlanders geldt dat zij hun thuisland zijn ontvlucht. Anderen zijn hier voor de liefde gekomen. 6 jaar geleden kwamen veel Syrische vluchtelingen Europa en Nederland binnen. Driekwart van onze Nieuwe Nederlanders komt daardoor uit Syrië. De anderen komen uit Tsjaad, Eritrea, Rusland, Nicaragua, Brazilië, Filipijnen, Polen, Verenigde staten van Amerika, Bondsrepubliek Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Irak, Macedonië en Iran. 

Viering Naturalisatiedag in het gemeentehuis ging niet door 

Ieder jaar is het op 15 december Naturalisatiedag. Op deze dag vieren we het Nederlands staatsburgerschap van de Nieuwe Nederlanders. Meestal ontvangt burgemeester Mark Slinkman die dag de Nieuwe Nederlanders uit de gemeente Berg en Dal in de raadszaal. Helaas kon de bijeenkomst dit jaar door alle coronamaatregelen weer niet doorgaan. Daarom heeft burgemeester Slinkman hen niet persoonlijk, maar in een brief, een prachtige toekomst gewenst.

Deze feestelijke bijeenkomst is vooral een ceremonieel moment want de Nieuwe Nederlanders hebben hun eerste Nederlandse paspoort al eerder ontvangen. En ze nemen natuurlijk ook al langer deel aan onze samenleving.