Heeft u een omgevingsvergunning nodig? En wilt u weten of uw plan haalbaar is? Dan vraagt u een ‘vooroverleg omgevingsvergunning’ aan. Vanaf 1 augustus 2021 moet u geld (leges) betalen voor het vooroverleg omgevingsvergunning.

De kosten voor een vooroverleg zijn 25% van de kosten van een aanvraag omgevingsvergunning. De kosten voor een aanvraag omgevingsvergunning zijn 2,7% voor bouwkosten tot € 250.000,- en 2,3% over de bouwkosten boven de € 250.000,-.

Vraagt u binnen twaalf maanden na het advies van het vooroverleg een omgevingsvergunning aan? Dan krijgt u het geld van het vooroverleg terug.

Waarom vragen we leges voor een vooroverleg?

De gemeenteraad wil de leges verhogen zodat deze de kosten dekken. Daarom verhoogden we per 1 januari 2021 de tarieven van de leges voor de omgevingsvergunning bouw. Maar daarmee dekken we de kosten nog niet. Ook verwachten we betere ideeën en voorstellen als we een klein bedrag vragen voor het vooroverleg. Als het niet gratis is, denken inwoners er waarschijnlijk zorgvuldiger over na. Daardoor kost het de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) minder tijd en geld.