De eerste schetsen van hal van het gemeentehuis en de kelder met de bibliotheek. Tekeningen door Zenber architecten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 juni 2021 ingestemd met het plan om in het gemeentehuis ruimte te maken voor de bibliotheek Groesbeek. Het plan gaat nu naar de gemeenteraad. Die neemt hierover op 15 juli een besluit. 

De bibliotheek heeft een brede maatschappelijke taak. Daarom wil ze graag op locaties zitten met zoveel mogelijk reuring en mogelijkheden voor samenwerking. Daarnaast heeft de gemeente een bezuinigingsopgave aan de bibliotheek gegeven die een verhuizing noodzakelijk maakte. De bibliotheek moet vanaf 2021 jaarlijks € 50.000 bezuinigen en daar komt vanaf 2022 jaarlijks nog eens € 25.000 bij.

Besparen op huur

Door de ruimte in het gemeentehuis te delen, kan de bibliotheek besparen op de huur. Dat is een van de grote kostenposten van de bibliotheek. De bibliotheek zit nu nog in Cultureel Centrum de Mallemolen. 

Meer ruimte gemeenteraad

De gemeente moest sowieso opnieuw kijken naar de indeling van de ruimtes op de begane grond van het gemeentehuis. Er komen namelijk vanaf 2022 meer raadsleden omdat de gemeente meer inwoners heeft gekregen. De huidige raadszaal biedt dan niet meer voldoende ruimte voor de volledige gemeenteraad en publiek. 

Verbouwing

Het voorstel is nu om de begane grond van het gemeentehuis en een klein stuk van de kelder te verbouwen. Daarin krijgen dan bibliotheek, gemeenteraad en de gemeentelijke dienstverlening een plek. De verbouwing kost 1,6 miljoen euro. Voor een deel hiervan heeft de gemeente al geld gereserveerd. Voor het andere deel wordt aan de gemeenteraad gevraagd hier budget voor vrij te maken.