Het natuurontwikkelingsproject Millingerwaard is genomineerd voor de European Natura 2000 Award 2024! 96 projecten zijn ingezonden uit 25 EU-landen. De Millingerwaard is een van de 27 finalisten. Een jury buigt zich de komende weken over de 27 finalisten. Daarnaast kan het publiek een stem uitbrengen.

Stemt u ook op de Millingerwaard? Dat kan via deze website(externe link) (engels). Stemmen kan tot en met 24 april 2024.

Op 29 mei wordt de uitslag bekend gemaakt in Brussel. Dan horen we of de Millingerwaard als winnaar uit de bus komt.

Wat maakt de Millingerwaard zo uniek?

De Millingerwaard vormt een groot, aaneengesloten riviernatuursysteem. Het is een gebied waar recreanten graag komen genieten. Én het beschermt tegen hoogwater. U vindt er ooibossen, moerassen, kruidenrijke graslanden, plassen en rivierduinen. Hoogwater brengt en neemt zaden en zand het hele riviersysteem in. 

Grote grazers als Galloway runderen en Konik paarden helpen het gebied open te houden. Zij zorgen voor een variatie in de begroeiing.

Dertig jaar geleden bestond het gebied nog voor het grootste deel uit landbouwgronden en ontzandingen. Het huidige bijzondere landschap is ontstaan door een combinatie van natuurontwikkeling en het weghalen van klei. Met de klei zijn bakstenen gemaakt en met de verkoop daarvan is betaald voor de natuurontwikkeling.

De European Natura 2000 Award 

De European Natura 2000 Award is in het leven geroepen door de Europese Commissie. De Europese Commissie wil de natuur in Europa beschermen en herstellen.