Foto: Henk Baron

Tot en met 1 mei 2022 kan iedereen op zaterdag en zondag tussen 13 en 17 uur in het kleine Bartholeuskerkje kennismaken met een reeks tekeningen die de bekende kunstenaar B.C. Koekkoek tussen 1826 en 1828 van het dorp maakte. De entree is vrij.

Op vrijdag 1 april vond de opening plaats van een bijzondere tentoonstelling in het kleine Bartholomeuskerkje in Beek. Burgemeester Slinkman was aanwezig en luisterde geboeid naar een mooie rede over Koekkoek en zijn verblijf in Beek door Ursula Geisselbrecht van Haus Koekkoek in Kleve.

Beek is door de eeuwen heen door vele kunstenaars bezocht en getekend, geëtst en geschilderd. Het bijzondere van Koekkoek is dat hij zó weg was van het landschap in en om het dorp, dat hij er ruim een jaar is gaan wonen. Een hele reeks tekeningen getuigt van de vele wandelingen die de schilder in de omgeving moet hebben gemaakt. De liefde voor Beek is Koekkoek vervolgens zijn hele leven bijgebleven; zijn vele Beekse tekeningen heeft hij nooit verkocht en zijn tot zijn dood in bezit van de kunstenaar gebleven.

Mark Slinkman: “Met deze tekeningen leren we Beek op een nieuwe manier kennen. De ons zo vertrouwde stuwwal ziet er behoorlijk anders uit, en was voor een belangrijk deel nog onbebost. Er werd nog op behoorlijke schaal landbouw op bedreven. Bijzonder vind ik ook dat Koekkoek de villa’s wat links laat liggen, en juist veel huizen en boerderijtjes van gewone Beekenaren heeft getekend. Huizen die ook in 1828 al eeuwenoud waren, en die nu reeds lang verdwenen zijn. We krijgen een prachtig en historisch heel waardevol beeld van het dagelijks leven in het Beek van toen.”

De burgemeester, zelf inwoner van Beek, is dan ook erg blij met de tentoonstelling, die op initiatief van Heinz Maahs tot stand is gekomen. Ook museum Haus Koekkoek in Kleve, Heemkundekring ‘De Duffelt’, stichting de Kleine Bartholomeuskerk, Henk Baron en enkele sponsoren droegen bij. Van al de werken is voor bezoekers van de tentoonstelling een fraaie catalogus in kleur verschenen met prachtige reproducties, met in Nederlands en Duits een schat aan informatie over Koekkoek en het Beek van de vroege 19e eeuw.