Nu de coronamaatregelen worden afgeschaald kan ook de burgemeester weer op bezoek bij bedrijven en ondernemers in Berg en Dal. Deze keer gaat hij langs bij Yvonne en Ivo Poelen op ijsboerderij Foxhill in Groesbeek.

Op één van de mooiste plekjes van Berg en Dal kan sinds dit jaar, naast de familie Poelen, iedereen genieten van het prachtige uitzicht. En van een heerlijk ijsje! Tien jaar nadat ze de melkveehouderij hebben overgenomen, waren Yvonne en Ivo Poelen eraan toe om meer te doen met hun bedrijf en de prachtige locatie op de Klös.

Een drukke periode volgde: de leegstaande kalverstal werd verbouwd tot ijssalon, met daarachter een professioneel ingerichte ijsmakerij. Naast een opleiding tot ijsmaker kwam de scholing van Yvonne aan de hotelschool goed van pas bij het creëren van een gastvrij onthaal. Een terras dat ze met vrienden en familie aangelegden maakte het af voor de opening op 5 mei.

Het is niet het makkelijkste jaar geweest om een nieuw bedrijf te beginnen…

Yvonne Poelen: “Het is mij erg meegevallen! Ondanks corona en de matige zomer weten de mensen ons goed te vinden. We hebben sinds mei meer dan 8000 mensen kunnen ontvangen. Aanvankelijk deed ik alles zelf, maar inmiddels hebben we vier meisjes om te helpen bij het ijsscheppen en in de bediening.”

Jullie hebben ook meteen een nieuw streekprodukt gelanceerd…

“Dat klopt. Het is vanaf het begin niet vanille, maar het ‘Gruusbeks wasberre ies’ dat met stip aan kop gaat! Bosbessen dus. Mensen komen er inmiddels speciaal voor. Om ter plekke op te eten of om een bak af te halen voor thuis. Ook al ons andere ijs is streekeigen en gemaakt met dagverse melk van onze eigen koeien.”

Hoe kijken andere lokale ondernemers naar dit initiatief?

“Heel positief! We hebben een heel aantal mooie contacten gelegd om elkaar aan te vullen en te versterken. Voor twee ondernemers hebben we inmiddels exclusief ijs ontwikkeld van eigen bodem: druiven- en zelfs pompoenijs!”

Hoe is het om een groot boerenbedrijf met ruim 100 koeien te combineren met horeca?

Ivo: “Best druk soms, maar ik vind al die extra reuring op het erf ook erg mooi. We kunnen mensen laten zien waar hun ijsje vandaan komt. Zowel volwassenen als kinderen vinden het prachtig om ook even de stal in te kunnen lopen en rond te kijken. Je krijgt zo toch meer begrip voor het werk op de boerderij.”

Gaan jullie dicht als het ijsseizoen afloopt?

“In de winter zijn de ijssalon en het terras alleen op zondag open. Dan komt er naast warme dranken ook meer keus in taart op de kaart. Maar voor de feestdagen komt het ijs ook zeker weer terug, in de vorm van ijstaarten voor de kersttafel.”