Nu de coronamaatregelen worden afgeschaald kan ook de burgemeester weer op bezoek bij bedrijven en ondernemers in Berg en Dal. Deze keer is hij in gesprek met Gaby Payens. Zij is eigenaresse van het gelijknamige makelaarskantoor in Beek en al ruim 25 jaar actief op de lokale woningmarkt.

Beste Gaby, dank voor de gastvrijheid! Als leek zie ik met groeiende verbazing de woningmarkt in Berg en Dal aan. Hoe kijk jij daar als professional naar?
De markt is op dit moment echt rampzalig! De vraag naar woningen is zoveel groter dan het aanbod dat de prijzen echt de pan uitrijzen. Ook in de gemeente Berg en Dal is overbieden met forse bedragen nu eerder regel dan uitzondering. Voor starters uit de dorpen wordt het echt onbetaalbaar. Ook de doorstroom van senioren naar kleinere woningen stokt: een appartement in het eigen dorp is gewoonweg niet te vinden.

Wat voor gevolgen heeft dat voor jouw werk? Maak jij ook mee dat er tientallen gegadigden zijn voor een bezichtiging?

Soms valt het mee. Mensen zijn niet gek, en reageren ook nu niet als een prijs wordt gevraagd die een huis echt niet waard is. Maar bij een reële prijs? 70 tot 80 aanvragen is voor een bezichtiging bijna helemaal normaal tegenwoordig.

Is het einde van de prijzengekte in zicht, of voorzie jij nog verdere stijgingen?

Ik vrees dat we nog lang niet uit de woningcrisis zijn. Dat de prijzen in dit tempo door blijven stijgen verwacht ik niet. Maar zeer hoge prijzen en grote krapte aan de aanbodkant, daar hebben we de komende jaren zeker nog mee te maken.

Naar welk soort woningen is de meeste vraag?

Eigenlijk naar alle types wel. Door de corona-epidemie en het vele thuiszijn en –werken wordt een ruimer huis en een wat grotere tuin wel meer gewaardeerd dan daarvoor. Een kamer extra of wat meer buitenruimte staan vaak hoog op het lijstje.

Als je de gemeente een tip mee mag geven, wat is die dan?

Let goed op de starters! Die moet je in het dorp zien te houden. Die jongeren zijn zo belangrijk voor de dorpsgemeenschappen van de toekomst. Het mislukken van het bouwplan in het oude gemeentehuis in Beek is bijvoorbeeld echt zo’n gemiste kans voor onze jeugd!

En nog een tip: let op ons mooie landschap! We leven in zo’n prachtige omgeving. We zijn eraan gewend en vinden het normaal, maar dit is een uniek stukje Nederland. Bouw vooral bij, dat is broodnodig, maar let op een goede inpassing. 

En advies voor mensen die op zoek zijn naar een woning in onze gemeente?

Schakel altijd een makelaar in! Juist in deze tijd is het belangrijk dat je iemand met kennis van zaken en zonder roze bril op bij je hebt om je te adviseren. Bijvoorbeeld over de verwachte kosten van een verbouwing of het verhelpen van constructieve gebreken. Ook bij verkoop loont het om door een expert de beste koper te laten vinden voor je optimaal gepresenteerde woning. 

En een algemeen advies: zorg dat je huis op orde is, dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Mensen denken dat in deze tijd alles verkoopt. Dat mag waar zijn, maar achterstallig schilderwerk en andere onderhoudsgebreken vertalen zich nog steeds in een fors lagere opbrengst.