Vrijdag 8 september bezocht burgemeester Mark Slinkman de familie Abou Fakher in Millingen. Na het tekenen van hun participatieverklaring in het gemeentehuis had het echtpaar de burgemeester uitgenodigd. Die reageerde meteen positief.

Mevrouw Abou Fakher had uren in de keuken gestaan om allerlei heerlijke typisch Syrische gerechten te koken. Met het hele gezin om de feestelijk gedekte tafel werden lange gesprekken gevoerd terwijl genoten werd van de uitgebreide maaltijd.

Roerige periode

Het gezin heeft een roerige periode achter de rug. De Abou Fakhers komen uit een stad in het zuiden van Syrië. Het leven onder de dictatuur viel niet altijd mee, maar ze hadden het er goed voor elkaar. Op de telefoons tonen ze de foto’s van een prachtig huis, dat ze zelf hadden gebouwd. Alleen de keuken was al groter dan de woonkamer die ze nu in de Millingse Burgemeester Hermssenstraat hebben. Door de burgeroorlog, en het feit dat ze als Druzen (een religieuze minderheid) doelwit werden van IS veranderde alles. Uiteindelijk hebben ze met een aantal andere familieleden in Nederland een veilige plek gevonden

Vooruit kijken

De geschiedenis laat zich niet uitwissen, maar toch kijken de gezinsleden het liefst vooruit, naar de toekomst die ze in Nederland gaan maken. Ze wonen fijn en hebben goed contact met de buren en andere inwoners in Millingen. In het dorp, vertellen ze, is iedereen erg vriendelijk tegen ze. Vader en moeder zijn druk met hun taallessen, en hebben ook veel aan de wekelijkse bezoeken van hun taalmaatje. Ze hopen zo snel mogelijk een betaalde baan te kunnen vinden.

Kinderen

De drie kinderen spreken na anderhalf jaar in Nederland de taal al opmerkelijk goed. De oudste zoon, Dani, volgt een mbo-opleiding tot bouwkundige, en wil daarna door naar het hbo. Zijn broer Rani van 17 doet eindexamen mavo, en wil daarna naar de havo en het vwo. Tandarts worden is zijn droom, en daar werkt hij elke dag hard aan. Halverwege de maaltijd moet Dani afscheid nemen om naar zijn werk te gaan. Want naast hun drukke studie hebben de zoons ook nog allebei een bijbaantje.

Dochter Ghena  van 11 zit in groep 7 op de Sint Martinusschool. Heel af en toe zoekt ze naar een woord, maar haar Nederlands is eigenlijk vloeiend en accentloos. Ook zij doet het goed en is in haar klas zelfs inmiddels “superrekenhulp” geworden en helpt andere leerlingen in de rekenles.

Mooie toekomst

Burgemeester Slinkman kijkt met veel plezier terug op het bezoek: “Ik vond het heel bijzonder om hun verhalen te horen, en te zien hoe positief en gemotiveerd ze in het leven staan en hoe hard ze alle vijf werken en studeren. Een fijn gezin, ik heb er alle vertrouwen in dat zij in Nederland een mooie toekomst tegemoet gaan!”

Wilt u iets betekenen voor nieuwkomers? Wordt taalmaatje en meldt u aan bij Christiane Langenberg via c.langenberg@bergendal.nl of 06-43 43 43 54.