De gemeente Berg en Dal wil dementievriendelijk zijn. In de komende maanden laten we u vanuit 5 verschillende oogpunten zien waarom dat zo belangrijk is. Kijk ook op www.dementievriendelijkbergendal.nl(externe link).

Deze keer komt een koorlid Trees aan het woord: “Ons gemengd koor bestaat al heel lang. Sommige leden zingen er al meer dan 30 jaar. Je kunt nu wel merken dat we met z’n allen wat ouder worden. Mijn buurvrouw bij de alten heeft een paar maanden geleden vertelt dat ze Alzheimer heeft. Natuurlijk merkten we aan haar wel dat er iets was. Het leek alsof ze steeds afdwaalde en ons niet bij kon houden. Haar muziek was niet op orde in de map en ze vergat wel eens een repetitie. Dat was niks voor haar, maar ik heb het zo gelaten.

Totdat we tijdens de mis maar met z’n tweeën waren bij de alten. Toen wij moesten inzetten zag ik dat ze een ander lied voor zich had, heel ongemakkelijk. De rest van de mis heb ik steeds gekeken of ze de goede muziek had en haar daar mee geholpen. Na de mis heb ik gevraagd wat er aan de hand was. Uiteindelijk vertelde ze mij over haar diagnose. Ik heb toen een afspraak bij haar thuis gemaakt om te kijken hoe we haar zo lang mogelijk bij het koor kunnen houden. Ze was erg opgelucht dat ik haar hiermee wou helpen. Om beurten halen en brengen we haar nu naar huis en maken we de map voor haar op volgorde van repetitie en tijdens de mis. Ik hoop dat ze het nog lang volhoudt want ze heeft een prachtige stem”.