Een dorpsagenda is een lijst met acties die inwoners belangrijk vinden voor hun dorp en waar ze zich voor in willen zetten.

Dorpsagenda per dorp 

Veel dorpen hebben al een eigen dorpsagenda of zijn bezig met het opstellen ervan:

Breedeweg
De Horst
Berg en Dal
Ooij
Kekerdom
Millingen aan de Rijn
Heiliglandstichting
Ubbergen
Beek
Persingen
Erlecom
 

Waarom een dorpsagenda?

Een dorpsagenda is een middel om aan de slag te gaan. Door alle acties op een agenda te zetten kan iedereen zien wat er in het dorp speelt.  Alle inwoners krijgen zo de kans om mee te praten. Actieve inwoners pakken zelf onderwerpen op. Anderen willen misschien liever meehelpen of meedenken.
De gemeente ondersteunt waar nodig. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Bijvoorbeeld financieel, maar ook door mee te helpen.

Hoe maak je een dorpsagenda?

Ieder dorp is anders dus iedere agenda ziet er anders uit. Inwoners bepalen hoe de agenda wordt samengesteld en wat erop komt.

Op de agenda kunnen acties staan die je makkelijk en snel zelf oppakt. Maar ook onderwerpen die wat meer tijd kosten en waar je bijvoorbeeld de gemeente of de woningcorporatie voor nodig hebt.

De gemeente ondersteunt inwoners die met elkaar een dorpsagenda op willen stellen. Dit kan in welke vorm dan ook. Wat de gemeente betreft zijn dit geen lange visies en analyses, maar zijn het vooral actielijstjes: onderwerpen waar de inwoners mee aan de slag willen. Dorpsagenda’s kunnen ook wijkagenda’s zijn. In de iets grotere dorpen kan dit beter werken.

Zelf een dorpsagenda maken? Neem dan contact op met Jelle Blijham of Helen Schot van de gemeente. Jelle is bereikbaar via 06-1462 4783 en Helen Schot via 06 1462 4929.