In de zomermaanden kunnen in eikenbomen nesten zitten van de eikenprocessierups. Die brandharen van die rupsen kunnen vervelende klachten veroorzaken voor mens en dier. De rupsen zijn actief van half mei tot half juli. Daarna verpoppen ze tot vlinders. Maar er blijven veel brandharen achter in de nesten. Die kunnen dus ook na juli nog overlast geven.

Hoe kunt u klachten voorkomen?

Wilt u klachten door de eikenprocessierups voorkomen? Vermijd dan contact met de nesten en brandharen. Zo zorgt u dat u zo min mogelijk last krijgt:

  • Kom niet aan de rupsen of hun nesten en leer uw kinderen ook om dat niet te doen.
  • Draag een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Bescherm uw ogen met een zonnebril. Ga niet op de grond onder besmette bomen zitten.
  • Loop of fiets liever niet over wegen waar eikenbomen met nesten staan. Ook uit oude nesten kunnen nog brandharen waaien.
  • Bent u in de buurt van nesten geweest en zitten er misschien brandharen op uw kleren? Was ze dan, het liefst op 60 graden.
  • Zorg dat je dieren niet in contact komen met rupsen of oude nesten. Houd uw hond bijvoorbeeld aan de riem tijdens het uitlaten.

Meer informatie, ook over andere beestjes vindt u op www.ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjes(externe link).