Dit jaar is de landelijke Aardrijkskunde Olympiade te gast in Berg en Dal. De olympiade is een wedstrijd in geografische vakkennis en vaardigheden voor scholieren. Elk jaar doen duizenden leerlingen mee aan de voorrondes. De 15 beste leerlingen mogen meedoen aan de eindstrijd. En die speelt zich dit jaar af in onze gemeente.

De Aardrijkskunde Olympiade wordt al 28 jaar georganiseerd door de stichting Aardrijkskunde Olympiade. Dit jaar is de lerarenopleiding aardrijkskunde van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) medeorganisator.

Advies geven aan de gemeente

De 15 leerlingen zitten allemaal in de laatste klas van het vwo. Van de organisatie hebben ze een opdracht gekregen. Ze moeten de gemeente Berg en Dal advies geven over het verduurzamen van voedsel in een deel van de polder. De vier leerlingen die de opdracht het beste uitvoeren mogen meedoen aan de internationale olympiade in Istanbul. Daar nemen leerlingen uit 45 landen het tegen elkaar op.

Drukke week

De leerlingen gaan deze week op pad in onze gemeente. Ze gaan drukke dagen tegemoet met veldwerk, excursies, toetsen en natuurlijk op vrijdag de prijsuitreiking. Dat hoeven ze niet alleen te doen. Ze worden begeleid door mensen van de stichting Aardrijkskunde Olympiade. En door studenten en docenten van de lerarenopleiding aardrijkskunde van de HAN. De leerlingen kunnen daarnaast lokale experts om advies vragen. Bijvoorbeeld plaatselijke boeren, biologen en een ambtenaar van de gemeente.

Blij en vereerd

De gemeente is blij en vereerd dat de organisatie van de olympiade Berg en Dal heeft uitgezocht voor de wedstrijdopdracht. Ons landschap is mooi en bijzonder. Dat willen we natuurlijk graag aan alle inwoners en bezoekers, jong en oud, laten zien.