Bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in uw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Hou dit in de gaten, want onvoorzichtig gebruik van elektrische apparaten is één van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand.

Gelukkig kunt u zelf veel doen om brand in uw woning te voorkomen. We geven u wat tips om uw huis brandveiliger te maken.

Let op uw wasdroger

Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door. En let op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Maak in ieder geval de filters altijd goed schoon.

Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, dan worden de onderdelen in het apparaat warm. Bijvoorbeeld de harde schijf van uw computer of onderdelen in de televisie. Als het apparaat op stand-by (slaapstand) staat, blijven de onderdelen warm.

Rol een haspel altijd uit

Als u een haspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer op de haspel kan warm worden. Als het isolatiemateriaal smelt kan er kortsluiting ontstaan. Met brand als gevolg.

Reinig het filter van de afzuigkap

Maak regelmatig het filter van de afzuigkap schoon. Het vet in het filter kan vlam vatten als u het niet regelmatig schoonmaakt.

Denk aan ventilatie voor (inbouw)apparatuur

De warmte die apparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, versterker, modem, computer, oven, koelkast of magnetron. Denk bij inbouwapparatuur aan een ventilatierooster en maak de ruimte rondom de apparaten eens per jaar goed schoon. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de (brand)veiligheid van elektrische apparaten? Kijk dan op de website www.brandweer.nl(externe link)