De gemeente Berg en Dal neemt deel aan een grootschalige telling van dak- en thuisloosheid. Dit initiatief wordt georganiseerd door het Kansfonds. Het doel van deze telling is om een beter begrip te krijgen van de omvang en aard van de groep mensen die dak- en thuisloos zijn.

De ETHOS-telling, die eerder succesvol was in Noordoost-Brabant, hanteert een brede definitie van dakloosheid. Hierdoor worden niet alleen mensen die op straat leven meegenomen, maar ook degenen die bij vrienden, familie, in een auto, garage of stacaravan verblijven. Dit is anders dan het stereotype beeld van een eenzame man op een bankje in het park.

Uit de resultaten van de vorige telling in de regio Noordoost-Brabant bleek dat ruim 40 procent van de getelde dak- en thuisloze personen kinderen en jongeren waren. Ook was bijna een derde van de getelde volwassenen vrouw. Deze bevindingen hebben geleid tot gericht beleid in de deelnemende gemeenten.

Op 9 en 11 april zullen in de zes regio’s, waaronder Breda, Hart van Brabant, Holland Rijnland, Westelijke Mijnstreek, Gelderland-Zuid en West-Friesland, 377 organisaties samenwerken om dak- en thuisloze mensen in kaart te brengen. Deze meting is van groot belang om een vollediger beeld te krijgen van de situatie en om effectief beleid te kunnen maken.

Meer informatie via de website van het Kansfonds.(externe link)