In 2021 startten 7 gemeentes in onze regio met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. Met succes, want samen leverden inwoners van de 7 gemeenten in 2021 bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal in. Inwoners van onze gemeente name daarvan 77.000 kilo voor hun rekening!

Inwoners wisten de luiercontainers gelijk goed te vinden. Sommige luiercontainers worden zoveel gebruikt, dat Dar deze nu vaker leegt. En er zijn extra luiercontainers in Millingen aan de Rijn neergezet. Op korte termijn komen in Ooij en Heilig Landstichting op nieuwe locaties luiercontainers te staan.  

Een voor een

Het is belangrijk om de speciale luierzakken gebruiken. En om deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past.

Minder restafval, meer grondstoffen

Inwoners houden minder restafval over als ze luiers en incontinentiemateriaal apart wegbrengen. En zorgen voor meer grondstoffen. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt plastic korrels van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Van die korrels worden weer nieuwe plastic producten gemaakt. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Uit de urine en ontlasting die vrijkomen wordt energie gehaald. Zo leveren vieze luiers, frisse winst op!