Sinds 5 januari 2022 kunnen gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire hun private schulden indienen. Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvangtoeslagaffaire? Dan is het belangrijk dat u dit bericht leest.

Brief Belastingdienst

Bent u een gedupeerde ouder/toeslagpartner van de kinderopvangtoeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt? Dan kreeg u op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst. De Belastingdienst vroeg u daarin om vanaf 5 januari 2022 uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen.

Wat zijn private schulden?

Private schulden zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Dit zijn bijvoorbeeld schulden die u bij een postorderbedrijf als Bol.com heeft, een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder.

Waar kunt u private schulden indienen? 

U kunt de schulden en achterstallige betalingen vanaf 5 januari indienen bij het online loket Private Schulden van Sociale Banken Nederland. Ga naar https://www.sbn.nl(externe link). Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan kunt u het formulier ‘privateschuldenlijst’ downloaden via https://www.sbn.nl(externe link). En kunt u uw schuldenlijst per post indienen.

Eindigt uw moratorium op 12 februari 2022? Dan is het erg belangrijk dat u uw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Levert u uw private schulden niet op tijd in? Dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt ondersteuning krijgen bij: 

  • het verzamelen van uw private schulden;  
  • het invullen van het privateschuldenlijstformulier; 
  • het indienen van uw private schulden bij het online loket Private Schulden. 

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN via https://www.sbn.nl(externe link).

U kunt ook contact opnemen met de gemeente Berg en Dal. Dat kan met Tamana Fazel via t.fazel@bergendal.nl of 06 – 14 62 30 01. Of met Petra van Dodewaard via p.vandodewaard@bergendal of 06 – 38 02 95 77.

De antwoorden op veel gestelde vragen over de private schuldenaanpak kunt u ook nalezen op de website van de Belastingdienst via https://www.belastingdienst.nl/toeslagen(externe link).