Sonja Nihot en Ad Vlaar uit Breedeweg hebben een heerlijk groene tuin. Dan denk je: die maken geen gebruik van het gratis tuinadvies van Operatie Steenbreek voor inwoners van Breedeweg. Dus wel. Want dat de kiezels in de voortuin van zo’n 45 vierkante meter eruit moesten, dat was zeker. Maar wat ze vervolgens met het stuk grond pal in de zon moesten, daar konden ze wel wat advies bij gebruiken. 

Toen Sonja Nihot en Ad Vlaar zes jaar geleden in Breedeweg kwamen wonen, was zowel de voor- als achtertuin bij hun huis een puinhoop. “Ik zei meteen: dat grind moet uit de voortuin”, vertelt Sonja. “Ik heb een hekel aan steentjes.” Toch pakten ze eerst het huis zelf en de achtertuin aan en bleef het grind al die tijd liggen. Tot afgelopen voorjaar, toen ging de voortuin eindelijk op de schop. “Het grind was net weg, toen we in een lokaal krantje lazen over Operatie Steenbreek Breedeweg.” 

Geen idee

Voor de afvoer van de steentjes kwam de campagne te laat, maar het tuinadvies leek ze wel handig. “We waren er al wel uit dat we bodembedekkers wilden”, vertelt Ad. “Verder hadden we geen idee”, vult Sonja aan. “Wat kan tegen de zon? Wat is handig? Wat groeit goed? Hoeveel planten moet je per vierkante meter aanschaffen? Wat bloeit wanneer? Allemaal vragen waar we wel wat hulp bij konden gebruiken. Het is toch jammer als je iets plant en vervolgens blijkt dat het allemaal niet werkt.”

Tuinadvies

Voor het tuinadvies kwam lokale hovenier Jan Langeveld langs. Samen met het stel nam hij hun wensenlijstje door en gaf aanwijzingen wat wel en wat niet in de zonnige hoektuin zou werken. Ook gaf hij advies over de arme grond in de voortuin. “Ik heb eerst alles gespit en daarna heb ik er twee kuub zwarte aarde doorheen gemengd”, vertelt Sonja. 

Onderhoud

Sonja en Ad hebben achter hun huis een prachtige groene tuin liggen. Het afgraven, grond storten en tuin aanleggen, lieten ze doen. “Ik hou helemaal niet van tuinieren”, bekent Sonja lachend, “maar wél van een groene tuin!” Volgens Ad, die verantwoordelijk is voor het onderhoud, valt het allemaal wel mee en heeft de tuin alleen in het voorjaar wat extra aandacht nodig. “Daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.” Toch blijkt ook Ad geen enorme fan van tuinieren. “Het moet”, zegt hij.

Klimaat

Waarom kiest een stel dat niet van tuinieren houdt eigenlijk voor een groene tuin? Ad: “We vinden het niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de biodiversiteit, voor de bijen, vlinders en andere insecten.” Sonja vult aan: “En vanwege het klimaat, als het flink regent kan het water in de bodem trekken.” Of belandt in een van de drie regentonnen van het stel. “Een bewuste keuze”, aldus Ad. “Zo vangen we het regenwater op en loopt het niet het riool in.” 

Operatie Steenbreek Breedeweg

Het tuinadvies is onderdeel van Operatie Steenbreek Breedeweg. Met Steenbreek willen we zorgen voor een groener Breedeweg met minder stenen. 

Woont u in Breedeweg en wilt u ook een steentje bijdragen? Door tegels uit uw tuin te halen en deze te vervangen door planten? We helpen u graag met gratis tuinadvies en een tegelophaaldienst. Meer informatie: www.steenbreekbreedeweg.nl(externe link)