Donderdag 14 juli 2022 hebben 6 raadsfracties, het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal en een delegatie van Berg en Dalse boeren gezamenlijk een brief ondertekend. In de brief verwoorden ze hun zorgen over de positie van de Berg en Dalse boeren. De brief is gericht aan minister van der Wal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Ook vragen de ondertekenaars aandacht voor de haalbaarheid van de stikstofplannen van het kabinet. Maar de brief is met name een uitnodiging aan minister van der Wal om wèrkelijk in gesprek te gaan met de agrarische ondernemers en hen perspectief voor de toekomst te geven.


De Berg en Dalse boeren zijn ook een petitie gestart waarmee ze steun vragen voor de inhoud van de brief. De petitie is inmiddels door ongeveer 500 personen ondertekend.


Burgemeester Mark Slinkman

Burgemeester Mark Slinkman is blij met de goede dialoog tussen de Berg en Dalse boeren en de gemeente: ”We zijn en blijven een plattelandsgemeente. Wat mij betreft maken we in Berg en Dal een goede start in dit moeilijke dossier door als boeren en gemeentepolitiek gezamenlijk op te trekken.”


Daan Langeveldt, een van de woordvoeders van de agrarische ondernemers:

“Door open en eerlijke communicatie tussen de gemeente en haar agrariërs kijken we samen naar een perspectief en haalbare doelen voor de toekomst. Nu nog de omliggende steden, provincie(s) en het Rijk overtuigen van een andere aanpak tijdens deze stikstofcrisis.”


Gesprek 4 juli

Op 4 juli jl. sprak het college van burgemeester en wethouders al met een zo’n 150 Berg en Dalse boeren. De bijeenkomst was op initiatief van het college.
Tijdens deze positieve en constructieve bijeenkomst is besloten om samen een brief op te stellen.

De brief kunt u hier lezen.