"Mijn naam is Abies Alba. In 1986 woonde ik in het binnenland bij Carcassonne in Zuid-Frankrijk en daar vond Elsard mij. Ik was nog heel erg klein. Hij nam me mee naar Groesbeek en ik mocht in zijn voortuin wonen. Ik had het reuze naar m’n zin en groeide flink. Elsard vertelde mij dat ik een Algerijnse Zilverspar ben en dat ik heel bijzonder en heel mooi ben. Men kan mij herkennen aan de zilveren assimilatielijnen onder iedere naald. Als je een naald van mij aftrekt zie je een rond mondje terwijl bij een gewone spar er een vleugeltje aan de naald zit. Toen ik nog groter werd kreeg ik ook kegels en die staan sierlijk rechtop. Elsard vertelde mij dat ik een edele boom ben, want bij de gewone spar hangen de kegels.
Maar toen ik nog groter werd moest ik verhuizen. Gelukkig vond Elsard een pleeggezin voor mij en mocht ik in hun tuin wonen.

Iedereen bewonderde mij en ik was er gelukkig. Elsard kwam regelmatig kijken of het wel goed met mij ging. Vorig jaar december vertrok Elsard met Ingrid naar Mozambique. Hij kwam afscheid nemen en maakte foto’s van mij. Nu in de herfst voelde ik me ziek! Corona kan ik niet krijgen, maar ik ging wel bloeden. Mijn pleegmoeder zag het en schrok heel erg! Ze vroeg Teun van Grinsven om eens naar mij te kijken. Hij zag dat ik echt ziek was. Met een schroevendraaier porde hij in mijn onderlijf en constateerde dat ik ga sterven! Wat nu?
Toen las mijn pleegmoeder in het Groesbeeks Weekblad dat er een kerstboom werd gezocht. Ze heeft naar de gemeente geschreven dat ik wel kerstboom wilde zijn. De heer René Gerritzen vertelde haar dat er nog 16 bomen in Berg en Dal kerstboom wilden zijn. Maar hij koos mij toch uit!

Nu kan ik iedereen nog zien en afscheid nemen. De firma Bakker heeft mij omgezaagd en met een hoogwerker uit de tuin getakeld. Daarna hebben ze mij voorzichtig op een lange kar gelegd en zijn ze met mij richting gemeentehuis gereden.
Daar hebben ze mij versierd met lichtjes en mag ik elke dag stralen als kerstboom!
Dit is mijn laatste en mooiste kerstfeest."

N.B. De boom kijkt uit op het stationnetje van de draisine. Dat ontwerp is gebaseerd op de kiosk voor het station van Carcassonne. Zo is de boom toch een beetje thuis!