Op 3 mei bezocht Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet de fototentoonstelling ‘The Faces of Groesbeek’ op de Canadese Oorlogsbegraafplaats. Door deze fototentoonstelling krijgen 1500 graven een gezicht. 

De Canadese ambassadeur mevrouw Lisa Helfand en burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal begroetten de Prinses bij aankomst. 

H.K.H. Prinses Margriet kreeg een rondleiding over de begraafplaats. Daarbij bekeek ze de foto’s in het Groesbeek Memorial (het monument voor de vermiste soldaten) en bij de graven. Bij de graven vertelden vrijwilligers van stichting Faces to Graves aan de Prinses de levensverhalen van de soldaten die daar begraven liggen. 
De stichting betrekt ook jongeren bij het werk. Zo hebben scholieren in Nederland en Canada onderzoek gedaan naar omgekomen soldaten en levensverhalen geschreven. De Nederlandse scholieren vertelden aan Prinses Margriet hoe zij dit ervaren. Het bezoek werd afgesloten met Canadese doedelzakmuziek. Dit is gebruikelijk bij Canadese herdenkingen.

Fototentoonstelling 

De stichting Faces to Graves heeft de fototentoonstelling op de Canadese militaire begraafplaats in Groesbeek ingericht als een ’verstild eerbetoon’ aan onze bevrijders. De beschikbare foto’s van soldaten zijn op aluminium plaatjes afgedrukt en staan op standaards bij de graven. Bijna 1500 van de ongeveer 2600 graven zijn van een foto voorzien. Door deze foto’s krijgen de namen op de graven een gezicht. Hierdoor krijgt de bezoeker een beeld van wie de veelal jonge mannen waren. Ook in het Groesbeek Memorial staan 170 foto’s. 

Alle foto’s blijven nog tot maandag 17 mei bij de graven staan (Zevenheuvelweg 38 in Groesbeek). Dit biedt iedereen de gelegenheid om de fototentoonstelling veilig, conform de coronamaatregelen, te bezoeken.

CWGC

De organisatie die de begraafplaats ‘Groesbeek Canadian War Cemetery’ heeft gebouwd en tot op vandaag nog steeds onderhoudt en beheert is de Commonwealth War Graves Commission. De directeur de heer Geert Bekaert, was namens de CWGC aanwezig.

Stichting Faces to Graves

De stichting Faces to Graves doet al 6 jaar onderzoek naar de levensverhalen van omgekomen soldaten. Het doel van de stichting is al die levensverhalen voor iedereen toegankelijk te maken in een Digitaal Monument. Dit monument staat op de website van Faces to Graves. Er staan inmiddels al bijna 400 verhalen in het Nederlands en Engels op www.facestograves.nl(externe link)

De fototentoonstelling van Faces to Graves was nog onderdeel van het project 75 jaar Vrijheid. Verantwoordelijk wethouder Sylvia Fleuren: “Met dank aan de vrijwilligers van Faces to Graves wordt voor ons het levensverhaal van zoveel jonge oorlogsslachtoffers zichtbaar. Te vroeg en te ver van huis kwam aan dat verhaal een einde. We hadden er graag meer aandacht aan gegeven, zeker met dit koninklijk bezoek. Maar helaas kon dat door de maatregelen niet. Door de verhalen zullen inwoners deze bijzondere plek en deze jonge helden nog meer omarmen. Om nooit te vergeten.”

Prinses Margriet en voorzitter Faces to Graves bij monument