Elke dag laat u uw hond uit. In weer en wind. Het opruimen van de poep van uw hond is niet fijn. Zo’n zakje met een warme drol erin. Maar uw buren en de kinderen in de buurt zijn u ontzettend dankbaar als u de poep opruimt. Wist u dat? Dat is dan wel weer een fijn gevoel, toch? 

Zelf doen

Wat zijn de regels voor het opruimen van hondenpoep en het loslopen van honden? Hieronder staan ze netjes bij elkaar. De belangrijkste ….u moet de poep van uw hond zelf opruimen!

De regels op een rij

  • U moet de poep van uw hond zelf opruimen. Zodat niemand erin trapt.
  • U moet iets bij u hebben waarmee u de poep kunt opruimen.
  • U mag een zakje met hondenpoep niet in een afvalbak op straat gooien, alleen in een speciale Bello-bak. Is die er niet? Dan moet u het zakje in uw eigen afvalton doen. In het buitengebied mag u het zakje wel in de afvalbakken doen.
  • Honden mogen niet loslopen in de bebouwde kom. Sommige inwoners zijn namelijk bang van honden. Zij weten niet dat uw hond niks doet.
  • Honden zijn verboden op kinderspeelplaatsen, in zandbakken en op speelweiden. Zodat kinderen niet in de poep trappen. Hondenpoep kan ook ziektes veroorzaken.
  • We hebben meerdere veldjes waar uw hond los mag lopen. De complete lijst staat op onze website. Bij sommige veldjes ruimt de gemeente de poep op, bij andere moet u dat zelf doen.
  • Wij innen geen hondenbelasting. Daarom komen er geen extra uitlaatveldjes, bellobakken of andere faciliteiten.

Meer regels, veelgestelde vragen of informatie over hondenoverlast ziet u op de pagina over hondenoverlast.

De boetes…

Houdt u zich niet aan de regels? Dan hebt u kans op een flinke boete. Onze toezichthouders controleren hier regelmatig op. Dit zijn de boetes:
 

OvertredingGeldbedrag
Uw hond niet aan de lijn binnen de bebouwde kom€ 100
Hond op bijvoorbeeld speelplaats, zandbak of speelweide (aan de lijn mag ook niet)€ 150
Niet direct opruimen van de poep van uw hond€ 150

Bij de boetes komen ook nog € 9,- administratiekosten.