16 maart is de gemeenteraadsverkiezing. Kun u zelf niet naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders machtigen om voor u te stemmen. Op de achterkant van je stempas staat hoe u dit doet. Geef een kopie van je ID-bewijs mee aan degene die voor u gaat stemmen. Dat kan ook een goed leesbare afbeelding zijn op een smartphone of tablet. 

Hoe maak ik met de KopieID-app een veilige kopie van mijn identiteitsbewijs?

Met de app KopieID maakt u met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs (ID-bewijs).

Veilige kopie met KopieID-app

Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie. 

Ook zet u met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk vermeldt u het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kunt u ook toevoegen als u niets heeft doorgestreept. U kunt de kopie vervolgens versturen of printen. 

Het is ook mogelijk om de bewerkte kopie (dus als er gegevens zijn doorgestreept) veilig op te slaan. Op die manier is het mogelijk om een kopie te hergebruiken. 

Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs? Dan is het dankzij de KopieID-app moeilijker om ermee te frauderen.

KopieID-app downloaden

U kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store(externe link) of Google Play Store(externe link). De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Hoe werkt de KopieID-app?