Berg en Dalse scholieren zijn even raadslid

Van 12 tot 21 november 2019 kwamen 155 leerlingen naar het gemeentehuis. In de raadzaal mochten zij een eigen stad bouwen met het spel “Democracity”. De scholen Breedeweg, De Biezenkamp, Sint Laurentius, Op de Horst, De Sieppe en de Sint Martinusschool gingen in op een uitnodiging.

Het spel

Door Democracity leren kinderen van groep 8 hoe democratische besluitvorming werkt. De kinderen begonnen met het oprichten van politieke partijen. Namen die de leerlingen verzonnen waren onder andere GroenRechts, Partij voor de Toekomst en de Partij van Natuur en Kunst. Daarna werden er keuzes gemaakt over de invulling van de stad. En dat je niet altijd kan krijgen wat je wilt, werd veel leerlingen al snel duidelijk.

De steden

Er was veel variatie in de steden. Aan het groen, onderwijs en veiligheid werd in alle steden wel gedacht; al vond niet iedere groep een politiebureau, brandweerkazerne of school nodig. Die gingen liever voor een verzorgingstehuis, oplaadpunt, dierenasiel of ziekenhuis. De komst van een snackbar en gevangenis was zeldzaam.

Enthousiast

De leerlingen hadden zichtbaar plezier in het rollenspel en debatteerden er lustig op los. Bij sommige groepen zag je al duidelijk ervaring. Het enthousiasme werd al helemaal groot toen het camerasysteem in de raadzaal aan ging, zoals bij de raadsvergaderingen. Dat gebeurde op het eind, toen er vragen aan raadsleden gesteld mochten worden. “Waarom ben je de politiek in gegaan?”, “Is het niet saai?”, “Wat zijn de voor- en nadelen?”, “Wat moet je doen om raadslid te worden?”, waren enkele vragen.

Karton in het echt?

In het spel wordt er gebruik gemaakt van een plattegrond van Democracity en van voorzieningen die van karton zijn gemaakt. Een vraag die vaak gesteld werd, was of de “echte” gemeenteraad ook op deze manier besluiten neemt; met een plattegrond van de gemeente en de stukjes karton in het midden van de raadzaal. Maar zo gaat het niet.

Vervolg

Kinderen waren enthousiast over het spel en gaven aan geleerd te hebben hoe het in het echt gaat. Dat je kritiek op elkaar mag hebben, maar ook goed moet samenwerken. Door het succes van dit project worden basisscholen volgend jaar opnieuw uitgenodigd voor Democracity. In het voorjaar komen de basisscholen die dit jaar hebben meegedaan voor één dag naar het gemeentehuis voor een kindergemeenteraad.