Buurtgezinnen bieden steun

Dit item is verlopen op 23-10-2020.

Buurtgezinnen koppelt gezinnen die overbelast zijn aan warme en stabiele gezinnen in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast. Is uw gezin overbelast en kunt u wel wat hulp gebruiken? Meld u dan aan bij buurtgezinnen. Of kan uw gezin juist wat steun bieden? Ook dan bent u bij Buurtgezinnen meer dan welkom. Aanmelden kan via www.buurtgezinnen.nl.

Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun u contact opnemen met Marloes Bazuin. Zij is de coördinator van Buurtgezinnen in de gemeente Berg en Dal. U bereikt haar via 06-42921883 of via marloes@buurtgezinnen.nl

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Dit doen ze onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen.

Wethouder Irma van de Scheur: “Door Buurtgezinnen ontstaat er een band tussen gezinnen. Ik ben er van overtuigd dat het een waardevolle aanvulling is op de hulp van professionals. En misschien kunnen we zo zelfs voorkomen dat we professionele hulp moeten inschakelen."

Om welke ondersteuning gaat het?

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een middag, avond of weekend opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus! Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Buurtgezinnen is al actief in 63 gemeenten.