Buurtpreventie via WhatsApp breidt zich uit

Dit item is verlopen op 13-02-2018.

Steeds meer inwoners van onze gemeente zijn aangesloten bij Whatsapp Buurtpreventie. Ze kunnen via Whatsapp verdachte situaties snel delen met dorpsgenoten en de politie.

Ruim een jaar geleden startten zowel inwoners van Groesbeek als Beek met een BuurtWhatsapp-groep. Een initiatief dat burgemeester Slinkman graag omarmde. Inmiddels zijn Kekerdom, De Horst en ook Millingen aan de Rijn volledig afgedekt met actieve Buurtapps.

Drie inbrekers aangehouden

Burgemeester Slinkman: “Berg en Dal is naar landelijke maatstaven nog steeds erg veilig. Wat mij betreft kan het echter altijd beter. Met de eigen kracht van onze inwoners kunnen we hieraan een belangrijke impuls geven. Een prachtig voorbeeld vind ik het aanhouden van drie inbrekers in Beek dankzij de BuurtWhatsApp daar”.

Gemeentedekkend netwerk

Om te komen tot een gemeentedekkend BuurtWhatsApp-netwerk heeft de gemeente de dorpen ingedeeld in een aantal aansluitende wijken. Elke wijk bestaat uit ongeveer 250 adressen en per wijk wordt een beheerder voor de BuurtWhatsApp-groep gezocht. Zo zijn er in Millingen met behulp van de beheerders in totaal 13 BuurtWhatsapp-groepen opgericht, die inmiddels al meer dan 700 deelnemers tellen.

Breedeweg opgestart

In de kern Breedeweg zijn ook al beheerders gevonden om 4 BuurtWhatsapp-groepen op te starten. Deze weken worden de inwoners van de kern Breedeweg via een huis aan huis bezorgde brief geïnformeerd over deelname aan de BuurtWhatsapp, de tips en spelregels.

Daarna Groesbeek

Groesbeek is het volgende dorp in de rij. Een hele kluif, omdat Groesbeek wordt opgedeeld in 21 wijken. Gelukkig zijn hier al een paar beheerders van het eerste uur actief, wiens ervaringen goed gebruikt kunnen worden.  Na Groesbeek volgen de andere woonkernen.

Waarschuwingsborden  en overzichtskaart

Als een dorp volledig is afgedekt, plaatst de gemeente bij de belangrijkste toegangswegen verkeersborden met daarop ‘Attentie WhatsApp Buurtpreventie’. Alle WhatsApp Buurtpreventiegroepen zijn terug te vinden op de overzichtskaart op de landelijke website www.wabp.nl. Daar staat per groep ook een aanmeldadres voor nieuwe deelnemers.

Inbraakpreventieavonden

Verder verzorgt de gemeente ook nog een aantal inbraakpreventiebijeenkomsten in de verschillende dorpen, waarbij een ex-inbreker en wijkagenten praktische voorlichting geven.

Download onze app:

Logo Google Play Logo App store