Carbidschieten, wat zijn de regels?

Dit item is verlopen op 02-01-2019.

Als inwoner van de gemeente Berg en Dal mag je op oudejaarsdag carbidschieten. Je moet wel een ontheffing hebben aangevraagd bij de gemeente. Je mag namelijk niet overal carbidschieten. De gemeente wil graag dat het carbidschieten veilig gebeurd. Daarom zijn er een aantal regels.

Mag iedereen zomaar carbidschieten?

In Nederland mag iedereen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur consumentenvuurwerk afsteken. Het carbidschieten valt daar niet onder.

Om carbid te mogen schieten in onze gemeente moet je een ontheffing geluidshinder hebben. Deze ontheffing moet je zes weken voor 31 december aanvragen via onze website www.bergendal.nl.

Wanneer mag je met ontheffing carbidschieten en waar?

Je mag alleen carbidschieten op 31 december tussen 11.00 en 17.00 uur. Dit mag op sommige plekken in het buitengebied. Dus niet binnen de bebouwde kom, in het bos of ander natuurgebied, stiltegebieden of in de buurt van stallen waarin dieren staan of bejaardenhuizen. Welke regels er precies gelden lees je in het beleid. Daar zit ook een kaart bij waarop grofweg is aangegeven waar je met ontheffing carbid mag schieten.

Wat kan je doen als je last hebt van het carbidschieten?

Wordt er carbid geschoten voor 31 december 11.00 uur of na 17.00 uur en wil je een klacht indienen? Bel dan de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Wat is carbidschieten?

Carbid is een poreuze steensoort. Komt carbid in contact met water of gasmengsels, dan ontstaat er een gas. Het carbid en het water of de gasmengsels wordt in de (melk)bus gedaan. Daarna wordt de bus afgesloten met een voetbal. Vervolgens is het wachten tot de juiste gas-luchtverhouding is ontstaan. Via een gaatje aan de onderkant van de (melk)bus wordt met een vuurtje het mengsel in de bus aangestoken. Met een oorverdovende knal knalt dan de voetbal weg.

Download onze app:

Logo Google Play Logo App store