Cybercrime: iedereen kan slachtoffer worden

Computers en internet zijn vaak onmisbaar in ons leven. En cybercriminelen maken daar steeds slimmer misbruik van. In dit artikel beschrijven we kort verschillende vormen van cybercrime. En geven we enkele tips. Kijk voor uitgebreide informatie en heel veel andere tips op de website van de politie www.politie.nl.

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een misdaad. Daarbij breken criminelen via internet in op uw computer, mobiele telefoon, tablet of smartwatch. Cybercriminelen gaan steeds slimmer te werk en bedenken steeds iets nieuws. Vaak zijn ouderen het slachtoffer. Blijf daarom altijd goed opletten en neem maatregelen om oplichting te voorkomen.

Wat kunt u doen?

Bent u slachtoffer geworden van cybercrime? Doe altijd aangifte op het politiebureau. Maak hiervoor een afspraak via 0900-8844. Vermoedt u cybercrime? Maak dan een melding via hetzelfde telefoonnummer. Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Deel daarom uw kennis en ervaring met uw omgeving.

Voorbeelden van cybercrime

Phishing – Eerst checken, dan klikken

Bij phishing ‘hengelt’ een crimineel naar uw gegevens. Hij doet zich via een e-mail of sms bijvoorbeeld voor als een bekende van u. Zo probeert hij achter uw inloggegevens of bankgegevens te komen. Klik nooit zomaar op links of bijlagen. Deel nooit zomaar uw persoonlijke gegevens.

Phishing via een betaallink

U krijgt een betaalverzoek voor een klein bedrag. Wanneer u op deze link klikt, proberen criminelen uw bankgegevens te bemachtigen. Maak nooit zomaar geld over. Doe bankzaken altijd via de eigen bankomgeving.

Helpdeskfraude – Hang op, anders kost het u veel geld

U krijgt ineens een telefoontje van een Engelstalige ‘medewerker’ van bijvoorbeeld Microsoft. Die medewerker biedt aan om dringende problemen op uw computer te verhelpen. Hang gelijk op als u zomaar gebeld wordt door een Engelstalige helpdeskmedewerker. Geef nooit toestemming om uw computer tijdens het telefoongesprek over te nemen.

Ransomware – Open nooit zomaar bijlages en links

Ransomware is gijzelsoftware. Dit kan geïnstalleerd worden op uw computer nadat u op een link of bijlage hebt geklikt. U krijgt dan bericht dat u moet betalen om de kwaadaardige software te laten verwijderen. Zorg voor een goed antivirusprogramma en installeer altijd updates van software en besturingssystemen. Betaal de cybercrimineel niet. Kijk op nomoreransom.org om te zien of daar de code staat waarmee u uw computer kunt ontgrendelen.

Hacken – Wees zorgvuldig met wachtwoorden

Hackers stelen informatie of bestanden van uw computer. Het gaat bijvoorbeeld om wachtwoorden, profielen op sociale media of gebruikersaccounts. Laat nooit zomaar uw gegevens achter op een site of in uw e-mailaccount. Gebruik sterke wachtwoorden en deel uw wachtwoorden met niemand.

Pagina opties