De bewoners van Kemnade Schoonoord

Dit item is verlopen op 24-04-2019.

Burgemeester Slinkman ging begin dit jaar op bezoek bij de bewoners van Kemnade Schoonoord om kennis te maken. Want al ligt Kemnade Schoonoord in het centrum van Groesbeek, veel bewoners zijn nog onbekend in het dorp. Bij Kemnade Schoonoord wonen 25 (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Vorige keren stonden PSV-fan Ahmet en verzamelaars Truus en René al in deze krant. Deze week is het de beurt aan Jan en Neeldert.

'Gewone appartementen'

Jan en Neeldert wonen tijdens het bezoek van de burgemeester in de ‘gewone’ appartementen. Dat zijn appartementen die aan het hoofdgebouw verbonden zijn, maar ook een eigen ingang hebben. De bewoners leven dus zelfstandiger en met minder begeleiding dan de bewoners van de studio’s en de zorgappartementen.

Jan

Jan is klein van stuk en energiek. Hij komt gehaast binnen. Hij moest werken, maar wilde het bezoek van de burgemeester niet missen. Hij wil hem graag laten zien waar hij woont. Jan is trots op zijn appartement en op zijn zelfstandigheid die hij zelf verworven heeft. En hij wil graag nog verder. Droomt van een eigen huisje in Groesbeek (dat is nu inmiddels gelukt). In zijn appartement valt al snel de naaimachine op. Waar anderen een computer op het bureau hebben staan, prijkt bij Jan een grote naaimachine. Die heeft hij nodig voor zijn werk bij een naaiatelier. Jan zit ook in de cliëntenraad van Kemnade.

Neeldert

Neeldert woont nog niet zolang bij Kemnade Buiten. Hij was in het begin ook niet zo blij met zijn appartement daar. Hij was namelijk liever gelijk helemaal zelfstandig gaan wonen. Maar nu hij er een paar maanden woont, begint hij zich toch wel erg thuis te voelen. Hij is ook erg blij met het werk dat hij doet. Hij loopt 2 dagen per week mee met de conciërge van Kemnade bij zijn klussen. En werkt 3 dagen per week bij veehouderij Nillesen in Groesbeek. Daar helpt hij met heel veel plezier mee met de zorg voor 250 koeien op het bedrijf.

Dit was het derde en laatste portret over de inwoners van Kemnade Buiten. Het eerste portret ging over Ahmet, fanatiek PSV-fan. Het tweede portret over enthousiaste verzamelaars Truus en René.

Download onze app:

Logo Google Play Logo App store