Extreem weer: wie bellen en wat betekenen de kleurcodes

Dit item is verlopen op 26-02-2020.

Het KNMI kan bij extreem weer een waarschuwing of weeralarm afgeven via radio, tv en internet. Wat betekenen de kleurcodes? En wie moet u bellen bij gevaarlijke situaties of schade?

Welke kleurcodes zijn er?

  • Code geel: wees alert! Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen. U moet dan extra opletten als u onderweg bent. Code geel kan 48 uur van te voren worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
  • Code oranje: wees voorbereid! Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
  • Code rood (weeralarm): onderneem actie! Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur van te voren uitgegeven. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Wie bel je wanneer voor de gevolgen van een hevige storm?

Bij acuut gevaar zoals instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten of een boom die op de openbare weg valt belt u het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, zoals een omgevallen boom in de berm, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan via het calamiteitennummer: (024) 684 13 01.

Bij een hevige storm krijgt de meldkamer veel telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Door drukte kan het langer duren voordat u de meldkamer kunt bereiken.

Pagina opties