Gemeenten Berg en Dal en Heumen zetten in op streekproducten

Op 9 april 2019 organiseren de gemeenten Berg en Dal en Heumen, ZLTO Rijk van Nijmegen en Harm’s Hoeve een inspiratiesessie over korte voedselketen. We willen namelijk dat we meer streekproducten gaan gebruiken. Streekproducten zijn producten die hier worden verbouwd én gegeten. Komt u ook 9 april? Er is plek voor 30 personen.

Inspiratiesessie 9 april

Tijdens de inspiratiesessie gaan we met elkaar het gesprek aan om te achterhalen welke (product)ideeën of initiatieven u als producent of verwerker heeft. Door ideeën samen te brengen hopen we dat producenten/verwerkers meer gaan samenwerken en voedselketens verkort kunnen worden.

Het programma ziet er als volgt uit:

• 19.30 Inloop en ontvangst met koffie en thee
  • 20.00 Kick-off door Pierre Hopman van Harms Hoeve en projectleider Linette Mak
  • 20.15 Inleiding over foodtrends en (lokale) ontwikkelingen in foodservice & foodretail door Albert de Hollander
  • 20.45 Workshop ‘slim groeien’:  wat is er nodig om uw (product)idee aan te scherpen of op te schalen?
  • 22.00 Afsluiting met netwerkborrel

De locatie van de inspiratiesessie is Harms Hoeve, Westerkanaaldijk 5 in Malden. In verband met catering en programmering verzoeken wij om uiterlijk 5 april uw aanwezigheid te bevestigen via het e-mailadres localfoodinspiration@bergendal.nl.  Deelname is gratis.

Streekproducten zijn in opmars

Streekproducten zijn in opmars. De consument wil weten waar het voedsel vandaan komt. Ook zijn streekproducten goed voor het milieu. Dit komt onder andere doordat ze niet ver vervoerd hoeven te worden. Ook is het goed voor de economie, omdat tussenhandel bijvoorbeeld niet meer nodig is (minder schakels in de voedselketen). Boeren kunnen daardoor een betere prijs krijgen. Ook blijft het geld in de regio als wat hier geproduceerd wordt, ook verkocht wordt.

Samen werken = samen winnen

Om korte voedselketens in de gemeente Berg en Dal en Heumen verder te stimuleren zijn projectleider Linette Mak en ketenmanager Albert de Hollander ingeschakeld. Zij zetten zich sinds 1 november 2018 in om nieuwe verbindingen te maken tussen bestaande marktpartijen (retail, horeca en foodservice), verwerkers, logistieke partijen en primaire voedselproducenten (boeren en tuinders). In eerste instantie om de onderlinge samenwerking te stimuleren en de voedselketens te verkorten. Uiteindelijk om meer streekproducten te hebben in de gemeenten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het project, neem dan contact op met projectleider Linette Mak via email hallo@linettemak.nl of telefoon 06 2702 6075.

Het project ‘Meer streekproducten in Berg en Dal’ is een initiatief van de gemeenten Berg en Dal en Heumen, de ZLTO Rijk van Nijmegen en Harm’s Hoeve en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland.

Download onze app:

Logo Google Play Logo App store