Haal beverdammen niet weg

Dit item is verlopen op 16-08-2019.

Bevers bouwen dammen. Deze zijn herkenbaar aan een stapel takken en boomstammen in stromend water. Het is verboden en strafbaar om zo’n beverdam weg te halen. Bevers, hun burchten (holen) én hun dammen zijn namelijk beschermd.

Mensen halen beverdammen soms weg uit onwetendheid. Ze zien bijvoorbeeld takken in een sloot die het water tegenhouden. En denken dan dat het een goed idee is om de takken weg te halen. Maar het tegendeel is waar. Door de takken weg te halen verniel je de leefomgeving van de bever.

Waarom bouwt de bever dammen?

Door dammen te bouwen maakt de bever een verblijfplaats voor zichzelf. Binnen de dam blijft het water hoog. Hierdoor ontstaan bevervijvers, waarin de bever zijn hol (burcht) bouwt. De vijver van een bever is zijn fort en geeft bescherming.

In de buurt van een beverdam ontstaan vaak kleine overstromingen. Het water loopt dan naar plekken waar het eerst droog was. Hierdoor ontstaan weer nieuwe natuurgebieden!

Maar het water kan ook naar plekken stromen waar het minder gewenst is. Een wandelpad bijvoorbeeld. Wandellaars kunnen hier dan wat hinder van ondervinden.

Wat doet de gemeente?

De gemeente houdt samen met de provincie de bevers constant in de gaten. Als beverdammen te veel overlast veroorzaken dan kan de gemeente een dam (voor een deel) weghalen. Maar de provincie moet hier eerst toestemming voor geven. Ook wij mogen niet zomaar een beverdam verwijderen.

Heeft u vragen over bevers bij u in de buurt, mail dan naar gemeente@bergendal.nl

Meer bevers

De afgelopen jaren neemt het aantal bevers in de gemeente Berg en Dal toe. Vooral in de polder en de groene strook langs Beek en Ubbergen zijn ze zichtbaar aanwezig. In de strook zitten inmiddels 3 tot 4 beverparen.