Het werk aan de aula op de begraafplaats Heselenberg is klaar

In 2016 besluit de gemeente Berg en Dal om de aula op begraafplaats Heselenberg in Groesbeek te slopen. Het gebouwtje is zo’n dertig jaar oud, maar wordt nauwelijks gebruikt. Zonde van de kosten die de gemeente elk jaar aan onderhoud uitgeeft, zo vindt de gemeente. De bewoners van de Stekkenberg denken daar heel anders over. Ze starten een handtekeningenactie en met succes.

Vrijwilligers krijgen belangrijke rol

Door de actie van de inwoners komt er een gesprek met de gemeente op gang. Wethouder Sylvia Fleuren komt op werkbezoek, samen met de begraafplaatsbeheerder en de gebouwbeheerder van de gemeente. Met een groep vrijwilligers bespreken ze ter plekke meerdere opties. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad in 2019 om het gebouw op te knappen. De vrijwilligers krijgen daar een belangrijke rol in.

Begin januari 2020 maakt de werkgroep van vrijwilligers samen met de gebouwbeheerder en begraafplaatsbeheerder een plan van aanpak. Daarin staat wat de gemeente gaat doen en wat de werkgroep gaat doen. Alle afspraken worden prima geregeld en vastgelegd. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is er goed contact tussen alle partijen. De vrijwilligers houden de planning bij en de gemeente zorgt op het juiste moment voor materiaal en materieel. Wethouder Fleuren komt tijdens de werkzaamheden langs met lekkers en toont daarmee haar betrokkenheid, ook al was dat door corona allemaal anders.

Tijdens de werkzaamheden worden er nog een paar dingen toegevoegd en gewijzigd. Zo maakt aannemer AVG op verzoek van de vrijwilligers kosteloos het straatwerk. En schenkt de kerk uit de Breedeweg de banken die nu in het gebouw staan. Ook hangt er een kunstwerk[MvH1]  met een mooi verhaal aan de muur.

Werkzaamheden klaar

In november 2020 zijn de werkzaamheden klaar. Het resultaat mag er wezen; een nuttig en bruikbaar gebouw voor ieder die zich geroepen voelt, aldus de vrijwilligers. De gemeente beaamt dit. Het resultaat is prachtig en de samenwerking was bijzonder goed. Volgens zowel de gemeente als vrijwilligers een mooi voorbeeld van inzet en samenwerking tussen inwoners en gemeente.

Wethouder Sylvia Fleuren maakt graag een dik compliment naar alle betrokken vrijwilligers: “Met vereende krachten is er een prachtig resultaat tot stand gekomen. De jarenlange ervaring in de bouw van de vrijwilligers kwam goed van pas. Zowel de organisatie als de vrijwilligers waren bewust van de beperkte financiële middelen en zijn ruim binnen het budget gebleven. Het was een fijne samenwerking tussen de begraafplaatsbeheerder, gebouwbeheerder, onderhoudsmedewerkers van de begraafplaats en uiteraard een aantal fanatieke vrijwilligers. Ze hebben geweldig werk geleverd.”

Door corona kunnen we het gebouw niet feestelijk heropenen. De officiële (her)opening door wethouder Fleuren stellen we uit tot een moment dat we weer samen mogen komen.

Tot dan!