Japanse Duizendknoop, ongewenste vreemdeling?

Dit item is verlopen op 16-08-2019.

Op steeds meer plaatsen zien we de plant ‘Japanse Duizendknoop’. Het is een opvallende verschijning, maar beheerders van natuurgebieden, waterschappen en gemeenten zijn niet blij met deze plant.

Wat brengt de Japanse Duizendknoop met zich mee?

De Japanse Duizendknoop heeft enorm lange en sterke penwortels die zo sterk zijn dat ze het asfalt op kunnen tillen. Hij laat zich niet makkelijk bestrijden. In de winter laat hij kale plekken achter, die daardoor erosiegevoelig zijn of in het geval van oevers ontstaan er instabiele oevers. Soms ontstaan er onveilige bermen vanwege de hoge planten.

Aanpak in gemeente Berg en Dal

De Ploegdriever heeft met financiële steun van de gemeente een actieplan ontwikkeld. Zij hebben alle groeilocaties in de gemeente voor zover bekend in kaart gebracht. Op dit moment wordt er per locatie bekeken wat de beste aanpak is om de Japanse Duizendknoop weg te krijgen. Dit kan door afdekken van de plant, uitsteken, begrazen met schapen of uitputten van de plant.

Wat kunt u zelf doen?

Voorkom verdere verspreiding. Verwijder de plant zo goed mogelijk en voer het af met het restafval. De resten of onderdelen van planten mogen niet op de composthoop of in de groene container, daar groeien ze gewoon verder.

Heeft u nu al vragen of wilt u een melding doen? Dit kan via info@vianatura.nl