Nieuw idee voor Buxus Beek

Dit item is verlopen op 28-06-2019.

De buxushaag met de letters ‘welkom’ tegenover het oude gemeentehuis in Beek is uitgestorven. We hebben allerlei nieuwe ideeën gekregen van inwoners. Uiteindelijk kon iedereen stemmen op de twee ideeën. Het winnende idee is bekend.

Het winnende idee met 56% van de stemmen is geworden: een op de grond liggend stalen frame van de letters welkom en dit frame vullen met sedum/bloemen. Dit idee is twee keer ingestuurd. Door Rosalie Thomassen en Astrid Jaspers-Adriaans. Hun idee wordt ook echt gerealiseerd!

Uitslag stemmen

Waarom vervangen we de buxushaag?

In 2017 is er in Beek tegenover het voormalig gemeentehuis het woord ‘welkom’ aangeplant met een buxushaag. Dit was ter gelegenheid van de entente florale. De voormalige gemeente Ubbergen deed daar toen aan mee en heeft alles uit de kast gehaald om de eerste prijs te halen. Dat is ze toen gelukt! De (extra) inzet werd beloond met een Goude plak.

Helaas wordt de buxus plant bedreigd door de rups van de buxusmot. Hierdoor is de buxus kaal, bruin/geel van kleur en/of kapot. Het woord ‘welkom’ is dus inmiddels niet meer mooi vol en groen van kleur, maar een uitgestorven ‘welkom’ geworden.

De buxusmot is hier een exoot, een buxus ook. Er zijn nog geen natuurlijke vijanden van de buxusmot (al begint dat wel te komen). Gebrek aan evenwicht zorgt ervoor dat iets een plaag kan worden. We spreken dan ook wel van een 'invasieve exoot'. De rupsen worden zó talrijk, dat buxus het vaak niet redt.

Download onze app:

Logo Google Play Logo App store