Oproep voor werkgevers en verhuurders

Dit item is verlopen op 10-07-2020.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, de heer H. Bruls, roept werkgevers/opdrachtgevers van arbeidsmigranten en verhuurders op om de coronamaatregelen op te volgen. Ook roept hij op om arbeidsmigranten te informeren over de risico’s en over de coronamaatregelen.

De voorzitter doet deze oproep omdat tijdens de coronacrisis in verhouding veel arbeidsmigranten besmet zijn geraakt met het coronavirus. Zij wonen vaak met veel mensen in kleine ruimtes. Ook tijdens het werk en het vervoer naar hun werk worden de coronamaatregelen niet altijd opgevolgd.

Het volgende wordt gevraagd van werkgevers en verhuurders:

  • Arbeidsmigranten goed informeren over de risico’s van besmetting, hun eigen verantwoordelijkheid en het opvolgen van de richtlijnen.
  • Risico’s beperken en richtlijnen volgen bij wisseling van woonruimte door arbeidsmigranten.
  • Zorgen voor veilig vervoer.
  • Arbeidsmigranten zonder werk en inkomen niet direct uit de woning plaatsen.
  • Ruimte bieden aan mensen met ziekteverschijnselen om in quarantaine te gaan.

Meer informatie over de maatregelen in andere talen is te vinden op de website van de Rijksoverheid  

Landelijk aanjaagteam Arbeidsmigranten

Het landelijk aanjaagteam Arbeidsmigranten werkt sinds begin mei aan verbetering van de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Doel is dat het risico op coronabesmetting voor arbeidsmigranten op de korte termijn afneemt. En dat de positie van arbeidsmigranten in Nederland op de langere termijn wordt versterkt.

Het aanjaagteam heeft 11 juni maatregelen geadviseerd aan minister Koolmees. De minister heeft deze aanbevelingen inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet wil op korte termijn haar reactie op de aanbevelingen naar de Tweede Kamer sturen.

Pagina opties