Scheepswerf nog één keer open voor Bedrijvendag Berg en Dal

Dit item is verlopen op 24-10-2017.

Het is een begrip in de regio, de scheepswerf in Millingen aan de Rijn. Vele gloednieuwe binnenvaartschepen zijn er te water gelaten. Maar sinds de sluiting in 2014 is het er stil. Hoe bijzonder is het dan ook dat de deuren weer voor één keer opengaan. Op 23 oktober zijn alle ondernemers in de gemeente Berg en Dal er welkom voor de Bedrijvendag. Kom ook netwerken op deze unieke locatie!

De scheepswerf in Millingen aan de Rijn bestaat al sinds 1837(!). In 1896 kreeg het de naam Bodewes. Voormalig directeur Rob Schuurmans blikt terug: “Een eeuw geleden bouwden we de binnenvaartschepen er nog helemaal zelf. Maar na verloop van tijd was het voordeliger om de casco’s van de schepen in het buitenland te kopen en in Millingen af te bouwen. In die tijd lieten we jaarlijks tussen de 4 en 8 nieuwe schepen te water. Daarnaast repareerden we 40 tot 150 schepen per jaar.”

Klap

Vele inwoners uit de regio hebben op de werf gewerkt. De klap kwam dan ook hard aan toen bekend werd dat de werf ging sluiten in 2014. “Door de financiële crisis was er te weinig werk voor ons”, verklaart Rob. “Wat ook meespeelde waren de extreem lage waterstanden in die tijd, wat de reparatie van schepen heel lastig maakte.”

Regelgeving verruimen

Anno 2017 staat de scheepswerf nog steeds te koop. In de loop der jaren zijn er wel gegadigden voor geweest, maar een handtekening onder een koopcontract is er nog niet. “Door het bestemmingsplan en de benodigde vergunningen is de locatie nu alleen interessant voor kopers die er een scheepswerf willen runnen”, vertelt Rob. De gemeente staat open voor verruiming van regelgeving, zodat de locatie voor meerdere bestemmingen geschikt wordt. Maar daarbij heeft de gemeente ook te maken met Europese regelgeving, dus zoiets is niet 1-2-3 aangepast.

Bedrijvendag: kom ook netwerken!

Al bijna 4 jaar is het dus stil op de werf. Maar …. Op maandag 23 oktober gaan voor één keer de deuren open, tijdens de Bedrijvendag voor alle ondernemers uit de gemeente Berg en Dal. De eerste Bedrijvendag van twee jaar geleden was een enorm succes. Ruim 150 ondernemers uit onze gemeente deden mee. Ook dit keer wordt het een interactieve en dynamische middag met volop mogelijkheden om zaken te doen, kennis op te doen over innovatie en nieuwe contacten te leggen. Bovendien presenteren de vijf genomineerden van Het Beste Idee van Berg en Dal zich op deze middag. En wethouder Sylvia Fleuren maakt bekend wie welk geldbedrag wint met zijn idee. Dus …. Wees welkom op de werf! Maandag 23 oktober, vanaf 16.30 uur, scheepswerf Millingen aan de Rijn  aan de Rijndijk 19

Programma en aanmelden

16.30 – 17.00 uur Inloop
17.00 – 17.30 uur Opening door de dagvoorzitter en wethouder Sylvia Fleuren
18.30 – 19.15 uur Presentaties Het Beste Idee van Berg en Dal!
19.30 uur –  ….. Prijsuitreiking en nazit

Mogen wij u ook begroeten op maandag 23 oktober? Vul dan het korte inschrijfformulier in. Deelname is gratis.

Initiatief

De bedrijvendag is een initiatief van de Millingse Ondernemers Vereniging, Ondernemend Ubbergen, Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal, de Groesbeekse Ondernemers Vereniging, Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland en de gemeente Berg en Dal.

Foto: Rob Schuurmans