Sneller tijdelijke overkappingen voor winkels en horeca

Horecazaken en winkeliers in de gemeente Berg en Dal kunnen vanwege de coronacrisis sneller een tijdelijke overkapping plaatsen. Hiervoor versnellen wij de aanvraagprocedure. De verwachte doorlooptijd is nu 4 weken. Eerst was dit 8 weken. Daarnaast is besloten om de terrasuitbreidingen bij de horeca langer toe te staan. Dit was tot 1 november. En is nu verlengd tot 1 mei 2021.

Overkapping plaatsen

Voor het plaatsen van een tijdelijke overkapping (tot 1 mei 2021) moeten horecazaken en winkeliers een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kan via het omgevingsloket www.omgevingsloket.nl. Bij de aanvraag sturen zij onder andere een situatietekening mee op schaal 1:500. Om voorrang te krijgen kunnen ondernemers contact opnemen met Ronald van Hal via 024-751 7735.

Wilt u een overkapping korter dan 1 maand plaatsen? Dan hoeft u geen omgevingsvergunning aan te vragen, maar maakt u een melding bij de gemeente. Hiervoor neemt u contact op met team APV via 14 024. 

Voordat de ondernemers de overkapping aanvragen moeten zij eerst goedkeuring krijgen van hun buren. Dit om bezwaren te voorkomen. De ondernemer is hier zelf verantwoordelijk voor. Ook moet de overkapping aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden staan in een memo op de website www.bergendal.nl/terrasenoverkapping.  

Terras uitbreiden

Horecazaken die hun terrassen tijdelijk willen uitbreiden moeten een aanvraagformulier invullen. Dit formulier is te vinden op onze website www.bergendal.nl/terrasenoverkapping. Bij dit formulier sturen zij ook een tekening of plattegrond op schaal 1:500 of 1:1000.

Voor een plattegrond op schaal 1:500 waarin ondernemers de situatie kunnen intekenen, kunnen zij contact opnemen via het e-mailadres ruimtelijkeplannen@bergendal.nl.

Meedenken met ondernemers

Werkgroep KHN Berg en Dal, de Winkeliersvereniging Bellevue, BIZ Groesbeek Centrum, BIZ Millingen en STER hebben gevraagd om overkappingen versneld mogelijk te maken en de terrasuitbreidingen langer toe te staan.

Wethouder Irma van de Scheur: “De horeca en detailhandel zijn belangrijke sectoren in Berg en Dal. Ze dragen bij aan de leefbaarheid en de werkgelegenheid in de gemeente. Nu de horeca weer gesloten is, wordt het voor die ondernemers nog moeilijker. We willen hen helpen door terrasuitbreidingen en overkappingen tijdelijk toe te staan. Als ze weer open kunnen, hebben ze dus meer mogelijkheden om gasten te ontvangen. We hopen dat dit snel weer kan. Maar dan moeten we ons wel allemaal aan de regels houden”.

Pagina opties