Tips bij gladheid

Dit item is verlopen op 31-01-2019.

Autorijden over gladde wegen kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Met onderstaande tips stapt u goed voorbereid in de auto.

1. Check het weerbericht

Kijk voordat u in de auto stapt wat de weersvoorspellingen zijn voor dat deel van het land. Zo zorgt u ervoor dat u niet overvallen wordt door onverwachte (nachtelijke) sneeuwbuien. Want als u weet wat u te wachten staat en welk weer er op komst is, besluit u misschien om een uurtje eerder weg te gaan, of juist om te blijven logeren. Zorg ook in de wintermaanden voor een deken in de auto, voor als u vast komt te staan. Een lange rit voor de boeg? Zet de thermostaat lekker hoog en doe de winterjas uit in de auto. Daardoor werkt uw gordel, in geval van nood, een stuk effectiever.

2. Vertrek op tijd

Hou rekening met extra reistijd, zeker als er winterse buien op komst zijn. Als u extra reistijd inplant, hoeft u niet te haasten en dat rijdt wel zo relaxt. Ook heeft u in de winter meer tijd nodig om bijvoorbeeld uw autoruiten te krabben en schoon te maken. Dan is een ruime planning wel zo prettig.

3. Schoon en zichtbaar

Zorg ervoor dat uw auto schoon is. Vergeet uw koplampen en achterlichten niet schoon te maken. En denk ook even aan uw buitenspiegels. Heeft u in de winter ook vaak last van beslagen ruiten? Maak uw voorruit dan aan de binnenkant eens schoon met een vochtige doek en wat onverdund afwasmiddel. Dan heeft u gegarandeerd geen last meer van beslagen ruiten.

4. Winterbanden zijn geen garantie

Heeft u winterbanden onder uw auto? Heel goed! Die zorgen voor meer grip en zijn dus – net als 4 seizoenenbanden - een goede keuze. Maar overschat de werking van de winterband niet. Want ook als u winterbanden heeft, moet u nog steeds extra goed opletten bij winters weer.

5. Verdubbel de afstand

U kent ongetwijfeld de regel ‘2 seconden afstand houden’. Maak daar in de winter maar rustig 4 seconden van. Want niet alleen is uw remweg langer als het glad is, het zorgt er ook voor dat u op tijd kunt reageren op onverwachte omstandigheden of incidenten.

6. Optrekken met beleid

Is de weg glad? Probeer dan rustig weg te rijden en op te trekken. Gaat u te snel, dan raakt u snel in een slip. Een handige tip is om de auto voor het optrekken in z’n 2 te zetten in plaats van in z’n 1. Daardoor trekt u rustiger op en is de kans een stuk kleiner dat de auto doorschiet.

7. Rustig in de bochten

Rij liever langzaam de bocht in en snel er weer uit, dan snel er in en er niet meer uit. Kalm aan dus!

8. Kouder dan u denkt

Laat u niet misleiden door de temperatuur die uw dashboard aangeeft. De temperatuur van het wegdek is vaak 2 graden lager dan uw thermometer aangeeft. En dat kan soms net het verschil zijn tussen ijzel en geen ijzel.

9. Pas op voor bruggen en viaducten

Bruggen en viaducten bevriezen sneller dan gewone wegen. Dit komt omdat de kou zowel van boven als van onder komt. Daarom is het vaak gladder op een brug. Wees daar bedacht op en laat u niet verrassen door gladheid.

10. Kijk vooruit en rem rustig

Het is altijd belangrijk om de weg voor u goed in de gaten te houden. Helemaal bij temperaturen onder het vriespunt. Hoe minder u hoeft te remmen, hoe beter het is. Dat betekent op tijd het gas los voor bijvoorbeeld stoplichten. Zo kunt u rustig uitrollen en hoeft u niet onverwachts te remmen.

11. Remmen bij een noodstop

Moet u toch plotseling remmen, zorg er dan voor dat u goed stevig op de rem trapt. Het rempedaal van auto’s met ABS gaan trillen als je plotseling hard remt, dat heeft te maken met het antiblokkeersysteem. Trek van dat trillen niets aan. Hou uw voet stevig op het rempedaal om op tijd te stoppen en niet door te glijden.

12. In de slip

Raakt u toch in de slip? Houd uw hoofd koel! Gas los, kijk waar u naar toe wilt, voet op de rem en rustig sturen. Trek niet aan het stuur. Als een botsing met een vangrail onvermijdelijk is, probeer dan zo hard mogelijk te remmen. Zo bots u er uiteindelijk zo zacht mogelijk tegenaan.

Download onze app:

Logo Google Play Logo App store

Sluit venster