Veilig mailen met de gemeente

Sinds 19 november gebruikt de gemeente Berg en Dal ‘ZorgMail’. Dit is een systeem waarmee we e-mails kunnen beveiligen voor we ze versturen. Belangrijk als in onze e-mail vertrouwelijke gegevens staan zoals een BSN-nummer of geboortedatum. Als u nu een mail van de gemeente krijgt met vertrouwelijke informatie, ziet u voortaan ‘ZorgMail’ in uw mailbox staan.

Heeft u vragen over ZorgMail? Neem dan contact met ons op via 14 204. Ook als u twijfelt of een bericht dat u ontvangt wel van de gemeente is.

Stappenplan openen ZorgMail

In onderstaande stappenplan staat hoe u deze mails kunt openen.

1. Stap 1: u krijgt een e-mail van ZorgMail
    U krijgt namens de gemeente een e-mail van ZorgMail op het e-mailadres dat u aan de gemeente heeft doorgegeven. Het onderwerp van de e-mail is: ‘ZorgMail Secure e-mail – Nieuw bericht van <naam medewerker> gemeenteBerg en Dal’. In deze e-mail leest u dat er een nieuw bericht voor u klaar staat in ZorgMail. Bewaar deze e-mail goed. U heeft deze later misschien nog nodig.
  2. Stap 2: klik op de knop ‘Bericht lezen’
    U klikt in de e-mail op de knop ‘Bericht lezen’. Er opent automatisch een scherm met daarin een knop met de tekst ‘Stuur toegangscode’. Klik op deze knop.
  3. Stap 3: een toegangscode krijgen
    Als de gemeente uw 06-nummer heeft, dan krijgt u de toegangscode in een sms-bericht. Als de gemeente alleen uw e-mailadres heeft, dan krijgt u de code via e-mail. De code is 15 minuten geldig. Krijgt u geen e-mail en ook geen sms? Neem dan contact op met de gemeente.
  4. Stap 4: vul de toegangscode in
    Vul in het scherm de toegangscode in. U hoeft niet op enter te drukken. Het bericht van gemeente opent nu automatisch.
  5. Stap 5: lees het bericht
    U kunt nu het bericht lezen.
  6. Stap 6: beantwoord het bericht
    Wilt u de mail van de gemeente beantwoorden? Klik dan op de knop ‘Beantwoorden’. Op deze manier wordt ook uw antwoord aan de gemeente beveiligd. U vindt de knop ‘Beantwoorden’ linksboven en onderaan de e-mail. Schrijf vervolgens uw bericht. U kunt ook bijlagen toevoegen als dat nodig is. Is uw bericht klaar? Klik dan op de knop ‘Verzenden’. U vindt deze knop ook weer linksboven en onderaan de e-mail. Uw bericht wordt direct naar de gemeente verstuurd