Verkeerslichten centrum Groesbeek tijdelijk uitgezet

Dit item is verlopen op 28-08-2017.

De verkeerslichten op twee kruispunten in het centrum van Groesbeek zijn bij wijze van proef uitgezet.

Het gaat om de kruispunten van de Dorpsstraat met de Kloosterstraat / Pannenstraat en met de Molenweg / Hoflaan / Burg. Ottenhoffstraat. De gemeente gaat onderzoeken of er nu meer verkeer door het centrum gaat rijden en of het verkeersgeluid toeneemt. Verkeersgeluid mag volgens de bestemmingsplannen niet boven een bepaald niveau uitkomen.

Uiteraard wordt ook bekeken of het uitzetten van de verkeerslichten invloed heeft op de verkeersveiligheid.

Onderzoek in najaar

Het onderzoek zal in het najaar plaatsvinden. De gemeente heeft de verkeerslichten nu al stilgelegd omdat  pas na een tijdje gemeten kan worden of het verkeer echt toeneemt. Mensen moeten eerst wennen aan de nieuwe situatie.

In januari van dit jaar waren de verkeerslichten door een storing ook een tijdje uit. Hierdoor waren er minder files in het centrum van Groesbeek. Wethouder Alex ten Westeneind heeft toen aangegeven dat hij een proef wilde.

De verkeerslichten bij beide kruispunten zijn er ooit neergezet om het verkeer door het centrum meer te doseren. Minder autoverkeer was een van de drie randvoorwaarden om de geluidsbelasting op de nieuw te bouwen appartementen binnen de perken te houden. Eerder is ook al een verbod ingesteld op doorgaand vrachtverkeer en recent is ter hoogte van Bellevue geluidsreducerend asfalt aangelegd.