Wandelen in het spoor van de Romeinen

Wilt u genieten van een prachtig bos met indrukwekkende hoogteverschillen? En ondertussen kennismaken met sporen uit de Romeinse tijd? Dan is ‘van Bron tot Kraan’ een mooie wandeling voor u. Deze aquaductroute is 7 kilometer lang en loopt van Berg en Dal naar Nijmegen.

De route volgt u met routebordjes. Op 12 locaties kunt u via een QR-code zien hoe het aquaduct vroeger werkte en hoe het er uitzag.

Aquaduct

In onze omgeving zijn veel sporen te vinden van de Romeinen. De waterbehoefte van de Romeinse soldaten was enorm. Niet alleen voor drinkwater, maar ook voor de bereiding van eten, het spoelen van de latrines (openbaar toilet), voor de badgebouwen en drinken voor de paarden. Daarom besloten de Romeinen een waterleiding (aquaduct) aan te leggen vanaf enkele bronnen in Berg en Dal. De waterleiding bestond uit een houten goot. Daarvan is niets overgebleven. Wel zijn nog altijd de dalen te zien die in de heuvels werden uitgegraven.

Meer informatie

Op www.aquaductgroesbeek.nl staat meer informatie over het aquaduct. Meer info over de route vindt u op wandeleninbergendal.nl.

Waar vind ik meer wandelingen?

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. En niet voor niets: in Berg en Dal zijn veel afwisselende wandelingen. Wat denkt u bijvoorbeeld van de Dorpsommetjes die inwoners zelf hebben gemaakt? Laat u in dit kleurrijke jaargetijde informeren en inspireren op www.wandeleninbergendal.nl.

Foto: David Brand

Pagina opties