Wij zijn een gewoon gezin waar af en toe wat meer mensen langskomen”

Dit item is verlopen op 18-12-2019.

Begin dit jaar was wethouder Irma van de Scheur op bezoek bij Brenda en Arno. Zij waren toen sinds een half jaar pleegouders voor twee jonge meisjes, zusjes. Brenda en Arno vertelden hoe ze het vonden om pleegouder te zijn. Ze waren toen, al was het niet altijd makkelijk, erg positief. Hoe is het nu met ze? Wethouder Van de Scheur ging het ze vragen

Steeds makkelijker

Sinds het vorige bezoek afgelopen januari maken Brenda en Arno en hun pleegkinderen, het goed. In januari vroeg Brenda zich nog af “wanneer gaat het moeilijk worden?”. Eigenlijk is het alleen makkelijker geworden. Achteraf gezien wilden Brenda en Arno zich heel graag bewijzen in het begin. Nu gaat alles heel gemakkelijk en vinden Brenda en Arno het heel normaal. En ook de kinderen voelen zich thuis in het gezin, in de buurt en op school.

Spannend

“Hebben we nu dan alles meegemaakt?”, vroeg één van de zusjes toen zij een jaar bij Brenda en Arno waren. Ja, nu hadden zij samen één heel jaar meegemaakt. Het was een spannend jaar, maar ook een goed jaar. De Sint-Maartenviering was bijvoorbeeld voor de kinderen heel spannend. In het donker naar buiten en naar school. Daar gingen ze wel met een beetje tegenzin naartoe. Toch vinden ze het nu een van de hoogtepunten van het eerste jaar.

Minder werken

Voor het pleegouderschap moet je wel wat inleveren. Brenda is bijvoorbeeld minder gaan werken. Samen kunnen zij hun werk om en om plannen waardoor ze er thuis prima uitkomen. Daarbij geeft Arno duidelijk aan: “Dat doen mensen bij een gezin met eigen kinderen toch ook zo?”

Druk

Ze hebben de drukte wel wat onderschat. Het contact met de biologische familie (dat gelukkig heel goed is) en met jeugdzorgorganisatie Entrea Lindenhout die Brenda en Arno begeleidt vraagt veel tijd en georganiseer. Zo had één van de kinderen een kinderfeestje tegelijk met een afspraak met een ouder. Dan is het veel geregel om de afspraak met de ouder te verzetten. Toch is het zoals Arno stelt: “Wij zijn een gewoon gezin waar af en toe wat meer mensen langskomen.”

Meer informatie

Er is een groot tekort aan pleegouders. Wilt u meer informatie over pleegzorg? Kijk dan eens op de site van Pleegzorg Nederland www.openjewereld.nu of www.ikwilpleegouderworden.nl. Daar vindt u informatie over langdurige zorg zoals Brenda en Arno bieden, maar bijvoorbeeld ook over de weekendopvang of de vakantieopvang. Brenda en Arno zijn ervan overtuigd: pleegzorg is voor iedereen, als je maar een goed hart hebt en bereid bent hard te werken.

Pagina opties