Winnaars wedstijd slimme starters

Dit item is verlopen op 29-01-2020.

Klein Amerika Distillery, SHUB Derks en MLDRIJ zijn de winnaars van de wedstrijd 'Bedrijvig Berg en Dal zoekt slimme starters'.  De drie winnaars krijgen ieder een subsidie van € 5.000 voor het uitvoeren van hun bedrijfsplannen.

Hieronder leest u meer over de winnaars en hun ideeën.

SHUB Derks

De onderneming SHUB Derks is opgericht door Hermie Derks. Hermie zit hij bij de vrijwillige brandweer van Ubbergen. Hier merkte hij dat het bevrijden van slachtoffers, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, veel tijd in beslag kan nemen.  Voor dit probleem heeft hij een oplossing gevonden; de SHUB.

Met de SHUB kan de brandweer zware objecten sneller, stabieler en veiliger omhoogtillen. Dit is bijvoorbeeld nodig als een slachtoffer bekneld ligt onder een auto. De SHUB is ook te gebruiken in de industrie, zoals bij het heffen van pijpleidingen. Het gebruik van de SHUB is eenvoudig. Bovendien heeft het apparaat een licht gewicht en een kleine afmeting. Het is daardoor door iedereen hanteerbaar. De SHUB is het eerste product van het bedrijf.

MLDRIJ

Initiatiefnemer van de MLDRIJ is Marieke Janssen. Op haar erf aan de Wylerbaan in Groesbeek staat een voormalige maalderij. Vroeger brachten boeren hier graan om te malen.  De oude maalderij stamt uit vervlogen tijden, maar Marieke wil deze plek in een nieuw jasje steken als MLDRIJ. Een plek waar nog steeds wordt gemaald. Geen graan deze keer, maar ideeën! Marieke wil van MLDRIJ  een co-werkplaats maken voor ondernemers en ondernemende mensen.

Er komen flexplekken, kantoorruimtes, stiltewerkplekken, een vergaderruimte en een Maalplek om te brainstormen. Het bij elkaar zetten van ondernemers heeft veel toegevoegde waarde. Het leidt o.a. tot nieuwe samenwerkingen en nieuwe ideeën.

Klein Amerika Distillery

Benny Lamers en Robert Janssen zijn de initiatiefnemers van Klein Amerika Distillery. Op 1 januari 2018 zijn ze tussen de heuvels bij Klein Amerika begonnen met deze distilleerderij. Dit jaar is een destillaat ontwikkeld voor een Groesbeekse whisky die de naam Zevendal krijgt. Het destillaat moet nog ca. 2,5 jaar rijpen in een houten vat. Daarna mag het whisky genoemd worden en kunnen Benny en Robert het op de markt brengen. Het plan is om samen met lokale partijen zoals wijnboeren, het Nederlands Wijnbouwcentrum en fruittelers, meer lokale distillaten te ontwikkelen.

De subsidie is bedoeld om door te ontwikkelen en uit te breiden. En om te onderzoeken hoe de uitbreidingen circulair gerealiseerd kunnen worden. Dit betekent dat alle grondstoffen hergebruikt gaan worden. Er ontstaat daardoor geen afval meer bij het productieproces.

Verloop van de wedstrijd

Na de start van de wedstrijd in juni, konden vernieuwende startende bedrijven hun plannen indienen tot 20 oktober 2019. Een jury heeft zich vervolgens gebogen over de ingediende aanvragen. Drie aanvragen vond de jury zeer goed. Deze bedrijven winnen daarom de subsidie van € 5.000. Ook krijgen ze deskundige ondersteuning bij de uitvoering van hun bedrijfsplannen.

Pagina opties