De meeste verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Verenigingen en stichtingen moeten taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid wettelijk vastleggen. Is uw organisatie hier al aan begonnen? Meer informatie vindt u op www.wbtr.nl(externe link).

Wat regelt de WBRT?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Verenigingen en stichtingen zijn dan verplicht om dingen vast te leggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • De positie en plichten van bestuursleden en toezichthouders.
  • De aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders.
  • Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven.
  • Regels omtrent belangenverstrengeling.
  • Procedures bij grote uitgaven of investeringen. 

Misbruik voorkomen

Het wettelijk vastleggen van taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid volgt op incidenten en wantoestanden bij grote scholengemeenschappen, woningcorporaties en verenigingen. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. 

Wat kunt u doen?

Als bestuurder is het belangrijk dat u voor 1 juli 2021 de veranderingen goed doorneemt, zodat je weet welke regels er vanaf dat moment gelden. De statuten hoeft u niet voor 1 juli aan te passen. Stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog vijf jaar de tijd. Het is wel belangrijk om als bestuurder nu al te kijken wat de wet voor uw organisatie betekent en wat er nodig is om aan de wet te voldoen. Het is van belang dit te bespreken in het bestuur. 

Er is hulp

Misschien weet u niet goed wat u moet doen of waar u moet beginnen. Gelukkig is er hulp in de vorm van stappenplannen, checklists en webinars. U vindt deze op de website www.wbtr.nl(externe link).

Voor bestuurders van sportverenigingen organiseerde NOC*NSF op 3 december hierover een webinar(externe link).