De Kabouterboom doet namens Gelderland mee aan de landelijke Boom van het Jaar verkiezing. Wilt u ook dat de Kabouterboom wint? Breng dan nu uw stem uit via www.deboomvanhetjaar.nl(externe link).

Inwoners van onze gemeente hebben de Kabouterboom dit jaar gekroond tot de Boom van Berg en Dal. De vakjury van het SBNL Natuurfonds heeft de boom nu genomineerd voor de landelijke verkiezingen.

De Kabouterboom

Over de Kabouterboom

De bekende Kabouterboom in het Kastanjedal van Beek is minstens 450 jaar oud, heeft een stamomtrek van 8,5 meter en is 25 meter hoog. Hij kent een lange, veelzijdige geschiedenis, is door mystiek omgeven en is een trekpleister voor toeristen en inwoners. Waarschijnlijk is hij de oudste tamme kastanje in ons land.

De Kabouterboom dankt zijn naam aan de verhalen die aan de kinderen worden verteld over kabouters die in de gaten en spleten van de holle stam wonen. Deze kabouters kunt u ook bewonderen. De boom is namelijk onderdeel van de populaire kabouterroute, geliefd bij jonge kinderen

De omgeving van de Kabouterboom biedt een enorme rijkdom aan bomen en planten. Hij heeft in de loop der tijden veel doorstaan: getroffen door granaatvuur tijdens WO II en door blikseminslag. Vandalen stookten een vuurtje in zijn holle stam. De boom heeft zich van al deze rampen toch goed hersteld. Hij staat in de zomer weer vol in blad.

Foto's: Rob Visser Photography