De gemeente krijgt van inwoners veel meldingen binnen over afval. Die meldingen gaan bijvoorbeeld over gedumpt afval bij containers, afval langs de wegen en volle afvalbakken. Maar de gemeente krijgt ook veel meldingen over hondenpoep en volle hondenpoepbakken (bellobakken). In de strijd tegen al het afval in de openbare ruimte plaatst de gemeente extra afvalbakken.

Wethouder Sylvia Fleuren: “Nu de financiële situatie van de gemeente Berg en Dal weer wat beter is zijn er extra prullenbakken gekocht en geplaatst. Aan deze veel gehoorde wens van onze inwoners komen wij graag tegemoet.”

Waar komen de extra bakken?

De plaats van de extra afvalbakken heeft de gemeente bepaald op basis van meldingen van inwoners en eigen ervaringen. De extra bellobakken plaatsen we op parkachtige plekken, zoals park vossenhol in Groesbeek, de struintuin in Beek en speelplek Haarhamer in Berg en Dal. Bij park het Groeske hebben we als experiment in het verleden een aantal bellobakken geplaatst. We zien dat daar minder poep ligt dan op andere plekken.

Wat kost het?

Het plaatsen van 40 bakken kost de gemeente eenmalig € 20.000,-. Om de nieuwe bakken te onderhouden, is elke jaar €10.000,- extra nodig. Onderhoud bestaat uit het wekelijks legen van de bakken en kosten voor het verwerken van ingezamelde afval