Vanuit het dorp Heilig Landstichting kunt u heerlijk wandelen in een prachtig landschap. Maar dat niet alleen: u vindt hier ook veel cultuur(historie) én Museumpark Orientalis waar het verhaal rondom Pasen, Hemelvaart en Pinksteren te beleven is.

Twee Dorpsommetjes

De inwoners van het dorp Heilig Landstichting hebben twee dorpsommetjes gemaakt: ommetje ‘De Ploeg’ en ommetje ‘De Vier Perken’. De ommetjes hebben elk een heel eigen karakter. De Ploeg is een culturele wandeling door een eeuw geschiedenis van het buurtschap van vroeger. In het begin van de 20e eeuw groeide het dorp uit tot een pelgrimsoord met de Cenakelkerk, de begraafplaats en het toenmalige openluchtmuseum. Met foto’s en teksten krijgt u als wandelaar een kijk in de geschiedenis.

Met ommetje ‘De vier perken’ wandelt u door het eeuwenoude landschap van de Westermeerwijk. U vindt er prachtige natuur, statige beuken, flinke hoogteverschillen en indrukwekkende uitkijkpunten. Maar ook ziet u de invloed van de mens in de bosgeschiedenis.  Zo gaat een deel van de route langs de Romeinse aquaductroute.  

Het verhaal Vallen en Opstaan in Museumpark Orientalis

Bent u uitgewandeld? Bezoek dan ook Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Daar is het verhaal  van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren te beleven. Over de kruisiging van Jezus (vrijdag voorafgaand aan Pasen), zijn wederopstanding (Pasen), het opstijgen naar de hemel (Hemelvaart) en het neerdalen van de geest van Jezus over zijn volgelingen (Pinksteren). Je zou kunnen zeggen: het gaat over vallen en weer opstaan. Meer informatie op www.museumparkorientalis.nl.(externe link)

Meer informatie en wandelingen

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. En niet voor niets: in Berg en Dal zijn veel afwisselende wandelmogelijkheden. U vindt de Dorpsommetjes in Heilig Landstichting en inmiddels al meer dan 50 andere wandelingen op www.wandeleninbergendal.nl(externe link).