Deze week (van 30 oktober t/m 5 november 2023) is het Nationale Klimaatweek. We moedigen iedereen aan om iets te doen voor een beter klimaat. Dat doen we deze week, maar ook de rest van het jaar. U kunt ieder moment beginnen. Dus waarom vandaag niet?

Welke duurzame stappen zet u? We zetten wat mogelijkheden op een rijtje.

Een duurzamer huis

Eén van de meest krachtige stappen om klimaatverandering tegen te gaan, begint gewoon thuis. Door uw huis energiezuiniger te maken helpt u niet alleen het klimaat, maar ook uw eigen portemonnee.

Hulp nodig bij het energie zuiniger maken van uw huis?

Wist u dat u in onze gemeente gebruik kunt maken van energiecoaches? Zij komen bij u thuis en geven advies over energie besparen. Deze week staan de energiecoaches op zaterdag 4 november van 11.30 tot 16.00 uur op de volgende locaties om uw vragen te beantwoorden:

•           Albert Heijn, Bellevue in Groesbeek

•           Nico de Witt PLUS in Beek

•           Albert Heijn in Millingen aan de Rijn

U kunt ook langsgaan bij het Energieloket in het gemeentehuis in Groesbeek. Elke dinsdagmiddag is het Energieloket geopend. U moet wel een afspraak maken. Het Energieloket beantwoordt uw vragen over energie besparen en geeft informatie over subsidies en regelingen.

U kunt hier een afspraak maken met het Energieloket. Met de energiecoaches maakt u een afspraak via https://duurzaamheidscafebergendal.nl/energiecoaches(externe link)(external link). Of mail naar ecoachbend@gmail.com.

Pak de fiets

De gemeente Berg en Dal leent zich uitstekend voor een heerlijke fietstocht. Zo zijn er verschillende fietsroutes die langs producenten van streekproducten gaan. Bij deze producenten kunt u heerlijke lokale producten proeven. De fietsroutes zijn onder andere te vinden op www.visitnijmegen.com/bergendal(external link).

Hulp voor het mkb

De gemeente helpt het midden- en kleinbedrijf (mkb) duurzamer te worden. Mkb-ondernemers kunnen met korting deelnemen aan 6 acties. Zo kunnen ondernemers elektrisch verwarmde zitkussens (Sit & Heat) kopen. Deze kussens zijn een zuinig alternatief voor gewone terrasverwarmers. Ook zijn er acties om de menukaart te verduurzamen, afval te verminderen en gratis plastic in te zamelen. Kijk op www.bergendal.nl/onderneemtduurzaam.

Subsidies

De gemeente Berg en Dal heeft een subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp. Afkoppelen betekent dat u de regenpijp losmaakt van het riool. Regenwater dat op een dak valt stroomt vaak via de regenpijp in het riool. Dat is zonde! Door uw regenpijp los te maken kan regenwater in uw tuin stromen en daar wegzakken in de grond. We voorkomen hiermee dat bij hevige buien het riool overstroomt. En het helpt tegen verdroging van de grond.

Meer informatie: www.bergendal.nl/afkoppelenregenpijp.

Steeds meer mensen vergroenen samen hun buurt en wijk. Ze leggen bijvoorbeeld groene daken aan. U kunt hier subsidie voor aanvragen bij Waterschap Rivierenland. Meer informatie op: www.waterschaprivierenland.nl/samenvergroenen(external link).

Plant je mee?

Het najaar is het meest ideale moment om te planten. Planten gaan in rust en de bodem is nog lekker warm. Door de warme bodem kunnen de wortels van de jonge planten zich goed ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze in het voorjaar meteen beginnen met groeien. Je hebt daardoor in het voorjaar al snel plezier van een groene en bloeiende tuin.

Meer informatie en tips over planten in het najaar is te vinden www.plantmee.nl(external link)

Kijk eens op de website van Milieucentraal(external link). Daar kunt u testen hoe groot uw CO2-voetafdruk is. Ook geeft de website tips over hoe je die verder kan verkleinen.