Drie straten in Ooij, ‘Van Steenstraat’, ‘Stappershoefstraat’ en ‘Meester Boutenstraat’ hebben op het straatnaambord een toelichting gekregen met uitleg over de naamgevers van de straat. 

Cea en Ton van Dillen schreven het boek ’Oorlogsgeweld in de Ooijpolder’. Zij vonden dat de Ooijse heldhaftige personen meer aandacht verdienen dan alleen de vermelding van hun achternaam op de borden. Burgemeester Mark Slinkman was het hier van harte mee eens, vandaar dat de gemeente meegewerkt heeft aan de aanpassingen. Er is een tekst aan de borden toegevoegd. In deze tekst staat wat de heren Van Steen, Stapperhoef en Bouten hebben gedaan in de tweede Wereldoorlog waardoor er straten naar hen vernoemd zijn. 

Antoon van Steen, militair en Engelandvaarder †1944 Kamp Mauthausen

Antoon van Steen gaf zijn leven voor de bevrijding van ons land. Hij was beroepsmilitair en vluchtte na de Nederlandse capitulatie naar België en Frankrijk. Hij vertrok op het schip Prinses Beatrix naar Engeland. Daar werd hij gevangengenomen en ondervraagd. Later sloot hij zich aan bij het Nederlandse legertje dat in Engeland was gevormd. Hij is toen in Engeland ontvangen door koningin Wilhelmina. Vanaf juni 1941 was Antoon vrijwilliger bij de Special Operations Executive (SOE), een inlichtingendienst onder Engelse leiding. Hij klom op tot 2e luitenant en werd opgeleid tot parachutist/macronist. Het doel was terugkeren in Nederland en daar leiding geven aan de ondergrondse en in het geheim werken aan de bevrijding van Nederland. 29 mei 1942 werd hij bij Steenwijk gedropt. Helaas werd hij hierbij gearresteerd door de Duitsers. Hij kon daardoor zijn opdracht, sabotagedaden in Limburg niet uitvoeren. In Kamp Haaren werden alle gedropte Nederlanders gemarteld en gefolterd, omdat de Duitsers gegevens van de SOE en haar werkwijze wilden bemachtigen. De Engelandvaarders zijn toen overgebracht naar Rawicz(Polen) en later naar Mauthausen (Oostenrijk). Veel kampbewoners kwamen daar om door uitputting, slavenarbeid, honger en ziekte. In september 1944 werden de overgebleven Engelandvaarders doodgeschoten. Het is onduidelijk of Antoon van Steen is gefusilleerd of al eerder is omgekomen. Waarschijnlijk is hij eind 1944 gestorven.
Antoon werd bij Koninklijk Besluit van 2 mei 1953 postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis en zijn naam is opgenomen in Het Gulden Boek: Hij heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden als agent van een geheime inlichtingendienst die hem tijdens de jaren 1940-1945 uitzond naar een door de vijand bezet gebied, alwaar hij onder uiterst moeilijke omstandigheden een levensgevaarlijke taak had te vervullen, die door vijandelijke tegenactie tot zijn dood leidde.

Wim Stappershoef, slager Ooij , verzetsstrijder WOII 1940-1945

Wim stappershoef sloot zich in de oorlog aan bij de Amerikaanse 82e luchtlandingsdivisie.
Wim werd in oktober 1941 opgepakt voor clandestien slachten. Hij zat hiervoor tot juni 1942 vast in o.a. kamp Vught. Hierdoor had hij iets met de Duitsers te vereffenen. Na de luchtlandingen in Groesbeek op 17 september 1944 werd Wim, lid van de knokploeg en bewapend met een Duits Karabijn en handgranaten, gearresteerd door de Amerikanen. De Amerikanen vroegen hem de situatie in de Ooij goed te verkennen. Door Wim’s inlichtingen wisten de Amerikanen op welke Duitse tegenstand ze konden stuiten bij de bezetting van Ooij en Erlecom. Wim werd ingedeeld bij het 3e bataljon voor speciale opdrachten. Uiteindelijk kreeg hij hiervoor ook een Amerikaans uniform en papieren. Hij werd in de rang van sergeant als tolk toegevoegd aan de Amerikanen. Hij voerde nachtelijke acties uit, zoals het wegbrengen van leden van de ondergrondse. Hij wist in zijn eentje 9 Duitse soldaten over te leveren aan de Amerikanen. Generaal Gavin bevorderde hem hiervoor tot luitenant. Wim Stappershoef vertrok naar Reims. Hij werd (zonder opleiding) samen met  de andere manschappen van de 82e divisie  bij het Ardennenoffensief gedropt uit een Dakota C-47. Hij vocht mee in de omgeving van Bastogne. Hij volgde alsnog een cursus parachutespringen waarna hij met het 505e boven Rees werd gedropt. Hij vocht ook nog bij Remangen. Later werd hij in de Eifel gestationeerd. Na de oorlog is Wim Stappershoef voorgedragen voor de Bronzen Leeuw en ontving hij een uitnodiging voor een ontvangst bij de Koningin. 

Meester Antoon Bouten, hoofd der school Ooij, verzetsman 1940-1945

Schoolhoofd Antoon Bouten was samen met zijn zonen Michel, Bart en Ton een belangrijke schakel in de Ooijse verzetsbeweging. Zij waren bereid voor honderden anderen iets te doen. Voor ondergedoken studenten, Joden, Franse krijgsgevangenen, geallieerde soldaten en piloten en andere door de bezetter gezochte personen.  Hij was de grote organisator met contacten in de wijde omgeving. Hij zorgde voor valse papieren en bracht onderduikers en joden onder. Hij zette zijn kinderen in om belangrijke papieren (op hun kleine lijfjes geplakt) te vervoeren. December 1943 werd Antoon Bouten bij een inval door de Sicherheitsdienst opgepakt omdat hij valse bonkaarten, persoonsbewijzen, Ausweisen en andere papieren in huis had. Doordat Antoon en zijn zoon Bart alle schuld op zich namen, werden andere gevangenen vrijgelaten. Antoon en Bart werden later overgebracht naar het concentratiekamp in Vught. Na de bevrijding kwamen zij pas weer thuis in Ooij.