Nederland staat ieder jaar op 4 mei stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Normaal zijn er dan in bijna alle kernen van onze gemeente herdenkingsplechtigheden. Door de maatregelen tegen het coronavirus mogen de herdenkingsplechtigheden ook dit jaar helaas niet doorgaan.

Het gaat om de herdenkingsplechtigheden op de Canadese begraafplaats Groesbeek, in Berg en Dal, Beek, Ooij, Leuth en Millingen aan de Rijn.

Hoe herdenkt de gemeente de oorlogsslachtoffers dit jaar?

Natuurlijk laten wij de dodenherdenking dit jaar niet zomaar voorbij gaan. Burgemeester Mark Slinkman houdt een toespraak. De toespraak wordt eerder opgenomen en op 4 mei ’s avonds uitgezonden door Omroep Berg en Dal.

Al vele jaren is het luiden van de klokken in heel de gemeente Berg en Dal onderdeel van het programma van de herdenking op 4 mei. Dit onderdeel houden we dit jaar in stand. De klokken worden geluid van 19.45 uur tot 19.58 uur.

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Dit jaar maken we 4 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen stil. U kunt vanuit huis meedoen: hang de vlag halfstok, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

  • Vlag halfstok hangen. Hang dit jaar op 4 mei de vlag niet alleen na 18.00 uur, maar de hele dag halfstok.
  • Tv kijken. Kijk naar de nationale herdenking op de Dam (NOS), of naar de toespraak van burgemeester Slinkman (Omroep Berg en Dal).
  • Taptoe spelen. Het taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de 2 minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Bent u een blazer? Speel dan om 19.58 uur het taptoe-signaal mee vanuit huis, tuin of balkon.
  • Wilhelmus zingen. Na de 2 minuten stilte op tv, klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Zing het eerste couplet mee.
  • Leg een bloem bij een oorlogsmonument. Het Nationaal Comité roept heel Nederland op om een bloem te leggen bij een oorlogsmonument. Koop op 4 mei bij de plaatselijke bloemist een bloem of boeket en leg deze die dag op een willekeurig tijdstip bij een lokaal oorlogsmonument. Of leg online een bloem via de oorlogsmonumentendatabase op 4en5mei.nl. Dit kan bij een monument naar keuze. U kunt naast een digitale bloem ook een persoonlijke boodschap achterlaten bij het monument.

Wat kunt u op 5 mei, Bevrijdingsdag, thuis doen?

Ook op 5 mei blijft Nederland thuis. Hang de hele dag de vlag uit. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 76 jaar geleden. Dit doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen. Juist nu er een beroep ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.